söndag 12 juni 2011

Gossip girl


Titel: Gossip girl                                              Författare: Cecily von Ziegesar
Serie: Gossip girl, bok 1                                  Antal sidor: 192
Bokförlag: B. Wahlströms                               Utgivningsår: 2008

Undrar du hur den rika halvan lever? Det kan jag berätta, för jag är en av dem. Vi bor i New York på Upper East side på Manhattan, där jag och mina vänner går i skolan, leker och sover - ibland i samma säng. Vi bor i stora våningar och har våra egna sovrum, badrum och telefonlinjer. Det är ett lyxigt liv, men någon måste leva det.

S är tillbaka från internatskolan. Hennes hår har blivit längre och ljusare. Hennes blå ögon har det där hemlighetsfulla, mystiska djupet... Om vi inte aktar oss kommer S fjäska in sig hos våra lärare, bära den där klänningen vi inte kom i, ha sex i våra föräldrars sängar, spilla Campari på våra mattor, stjäla våra bröders och pojkvänners hjärtan och förstöra våra liv i största allmänhet.
Jag tänker vara på min vakt. Jag tänker se efter oss allihop. Det kommer att bli ett vilt och våldsamt år, det känner jag på mig.

Ni vet att ni älskar mig,
gossip girl

Har tänkt läsa denna bok ett längre tag och stötte som sagt på den i Boden, så jag kunde inte låta bli att köpa den. Har sett serien ett par säsonger och gillar den faktiskt, så då jag fick reda på att den var bok från början så ville jag då som sagt läsa den. Hade väl något sånär höga förväntningar på den. Handlingen var som jag trodde och den var bra! Fast jag blev lite förvånad av att Blair och Serena inte var/blev bästa vänner, men det är nog bara för att jag blev lite förvirrad då de är det i serien ;) I alla fall, jag var nöjd med handlingen och jag gillar karaktärerna. Min favoritkaraktär i denna bok är nog Serena, konstigt kan väl vissa tycka, men jag tycker om henne och tycker synd om henne i boken. Trodde att Blaire var den snällare, men i boken var hon elak, eller kanske bara rädd om sitt eget skinn.

En sak jag tyckte var negativ var att det kunde handla om flera personer i ett kapitel, hmm, hur ska jag förklara... Vi säger att jag läste en mening och då kändes det som om man läste ur Serenas perspektiv och i nästa mening kunde det vara ur t.ex. Blairs perspektiv (författaren berättade i 3:e person). Det var jobbigt i början, men sedan vande man sig. En till sak jag tycker att författaren kunde ha gjort var att skriva kanske 4-6 långa böcker istället för 12 stycken korta (om man inte räknar med de fyra Tre x Carlyle-böckerna och den sista Gossip girl-boken som är 400s).

Tycker att denna bok är läsvärd, och det var skönt att läsa en bok som bara handlade om svek, vänskap, kärlek och intriger, utan något annat inblandat då det var ett tag sedan man läste en sån bok. Men nu har jag gjort det och den var mycket bra, men minus för att böckerna är många och korta (ett litet sådant, minus alltså) och ett lite större för tjorvet med karaktärerna i kapitlerna innan man vande sig...

Betyg: 7,5/10
Bokens första mening (räknar inte med det från gossip girl sidan): " 'Jag tittade på Nickelodeon på mitt rum hela morgonen för att slippa äta frukost med dem', sa Blair Waldorf till sina två bästisar och klasskompisar på Constance Billards flickskola: Kati Farkas och Isabel Coates."
Originaltitel: Gossip girl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar