fredag 14 oktober 2011

Älskar-Hatar


 
Titel: Älskar-hatar
Författare: Jenny Downham
Serie: -
Antal sidor:
Bokförlag: Brombergs
Utgivningsår: 2011
Övrigt: Tack för recensionsexemlparet Brombergs!


Mikeys familj lever på bidrag och Ellies familj är rika, när de två möts kolliderar två världar.
Mikeys lillayster har blivit våldtagen av den äldre Tom Parker, det hävdar i alla fall Karyn. Mikey tror henne och börjar planera hämnd mot Tom då han är säker på att Karyn talar sanning. Han och kompisen Jacko planerar att gå på en fest som Toms familj anordnar då han har släppts mot borgen, där träffar Mikey Ellie, som är Tom Parkers lillasyster och som är övertygad om att Tom är oskyldig. Mikey planerar att utnyttja Ellie för att få reda på mer om Tom. Men när han lär känna henne försvinner alla sådana tankar. Är deras relation tillräckligt stark för att överleva alla prövningar som står inför dörren?


Det var en ny erfarenhet för mig att läsa Älskar-Hatar då jag aldrig har läst en bok som var i närheten av så djup och "allvarlig". Det kan vara anledningen till att jag tyckte att boken var väldigt seg de första 150 sidorna, jag var nog inte helt van och väntade hela tiden på att något skulle hända. Men eftersom ingenting hände förutom att kampen mellan Mikeys och Ellies familj fortsatte, så blev jag less på det ganska snart. Men sedan kom jag på vilket allvarligt ämne det var och att den antagligen skulle vara så här. När jag hade vant mig ändrade jag mig och tyckte att boken var betydligt bättre.

Älskar-Hatar har bra karaktärer. Mikey den oroliga storebrodern som får sköta om hela familjen och Ellie som är ganska osäker på sig själv, och som förväntas ha höga betyg och klara skolan utmärkt, som sin storebror. Jag gillade både Mikey och Ellie, men ingen av dem var precis mina favoritkaraktärer (om man räknar alla böcker jag läst). Båda av dem hade skavanker och var inte perfekta, men det gjorde bara att boken kändes ännu mer trovärdig då ingen, i verkligheten, är perfekt. Det fanns karaktärer som jag inte gillade, men inte pga hur de var beskrivna, utan pga vilka de skulle vara. Jag gillade inte Karyn, Mikeys mamma, Tom och Ellies mamma och pappa.. Den enda av dem som jag gillade lite mer i slutet och faktiskt tyckte synd om är Tom. De andra gillade jag inte pga av olika skäl, men själva tanken med karaktärerna och hur de ska vara är väldigt bra!

I överlag var det en bra bok, men jag gillade som sagt inte de första 150-200 sidorna innan jag verkligen "kom in" i boken och det drar ner betyget för mig. Detta kan som sagt bero på att jag aldrig har läst en sådan här djup bok förut. Ska försöka ta och läsa Innan jag dör snart och se om det beror på att jag var ovan vid djupa böcker. Älskar-Hatar är dock en bok som jag ska rekommendera och är en bok som får en att tänka efter...

Betyg: 3/5
Bokens första mening: kommer snart!
Originaltitel: You against me

1 kommentar:

  1. Jag minns att jag älskade Mikey och hans kompis när jag läste den. Resten håller jag med om att de är irriterande. :)

    SvaraRadera