måndag 31 oktober 2011

Himlen börjar härTitel: Himlen börjar här
Författare: Jandy Nelson
Serie:-
Antal sidor: 267
Bokförlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2010
Övrigt: Tack för recensionsexemplaret Gilla böcker!

Lennie Walker är sjutton år och har alltid levt i skuggan av sin utåtriktade storasyster Bailey. Men när Bailey sedan dör förändras allting, Lennie lämnas ensam med sin sorg och drar sig undan alla andras närhet. När Lennie sedan möter Joe Fontaine förändras allt, hon blir kär för första gången och är mycket lycklig. Men är det rätt att vara lycklig när ens syster är död?

Jag hade tänkt läsa den här boken ett längre tag innan jag fick ett recensionsex, men då var jag inte riktigt säker på att det var en bok som passade mig. Men jag är riktigt glad att jag gjorde det, för den var verkligen bra! Även fast det fanns brister, plus att jag inte läste den på knappt en vecka då det som skulle hända (okej, jag erkänner, jag läste förväg.) var pinsamt, jag hatar pinsamma scener i böcker (det gäller filmer också).

Jag gillade jättemycket i den här boken, bland annat karaktärerna, Lennies mormor, Big, Joe, Baily och inte minst Lennie själv. Även fast jag kunde bli irriterad på hur Lennie uppförde sig eller vilka val hon gjorde, så var hon ändå inte perfekt, och det är ingen människa, vilket gjorde hela boken mer verklighetstrogen. Joe var väl min favoritkaraktär, han var rolig, snäll och omtänksam. Det var därför jag inte gillade Lennie, jag tyckte det hon gjorde mot Joe var lite elakt. Jag gillade själva miljöerna, speciellt Lennies mormors trädgård med alla olika blommor och rosor, jag kunde riktigt föreställa mig den! En annan plats som var lätt att föreställa sig var sovrummet i skogen, det kan vara svårt att förstå vad jag menar om man inte har läst boken.

Det fanns som sagt också nackdelar, men de var inte särskilt stora och det enda som jag tyckte irriterade mig mycket var när det blev pinsamt, när man läste vad Lennie skulle göra och man tänkte: "Åh, NEJ! Gör inte det!". Men det goda övervägde det dåliga med en stor marginal, och en rolig sak som man kunde skratta åt var Lennies tankar, de var som så roliga och knasiga. Plus hennes smeknamn till många som hon mötte.

Sammanfattning av den här boken: läs den. Den är verkligen värd det, om du inte tror att det är en bok för dig, läs den ändå! Man får ett visst antal uppriktiga skratt och samtidigt sörjer man Bailey tillsammans med Lennie, och glöm inte, du får möta Joe! Det här är dock inte en av mina favoritböcker, men nästan, så det känns fel att ge den 4/5 men för mycket att ge den 5/5, därför kommer jag ge 4,5/5 :)

Betyg: 4,5/5
Bokens första mening: "Mormor är orolig för mig."
Originaltitel: The Sky is Everywhere


P.S tar en bättre bild till sen :)

1 kommentar:

  1. Vad roligt att du tyckte om den! Har den nämligen på engelska hemma, så ska snart läsa den! :D

    SvaraRadera