tisdag 13 december 2011

City of AshesTitel: City of Ashes
Författare: Cassandra Clare
Serie: The Mortal Instruments
Antal sidor: 453
Bokförlag: Mc.Elderry Books
Utgivningsår: 2008

Handlingen innehåller spoilers om du inte läst City of Bones!!
Clary Fray just wishes her life would go back to normal, before she got the Sight and met the Shadowhunters. But can it ever be normal when you're a Shadowhunter? She wants to spend more time with Simon, her best friend. But the Shadowhunters just won't let her go, especially her newfound, gorgeous brother Jace. Meanwhile, is her mother in magically induced coma, and Clary try to do what she can to wake her up. When the second of The Mortal Instruments is stolen, Clary knows it's Valentine that stole it. But the terrifying Insiquisitor suspects Jace. Could Jace really be willing to betray everything he believes in just to help their evil father?

Wooow. Har just kommit fram till att det är många av mina recensioner på sistone som har börjat så. Men faktiskt så har jag läst jättemånga jättebra böcker på sistone, och det här var också en sån bok! Jag har avvaktat att läsa den en del då vissa har tyckt att den inte alls var lika bra som City of Bones, och jag ville därför inte bli besviken. Men det blev jag inte, jag tyckte att den var minst lika bra!

Den här boken innehåller många av mina favoritkaraktärer, och alla kanske inte är favoriter, men de är grymma ändå! Jag gillar faktiskt Clary som huvudkaraktär då hon inte är så mesig, även fast hon vet sjukt lite om världen hon blivit inslängd i, så gör hon det bästa hon kan och låter inte alla göra allt jobb för henne (eller för att skydda henne, hrmm *Bella* hrmm) utan hon vill vara med och kämpa, och lyssnar inte alltid på vad alla säger, men jag kan erkänna, lite envis är hon ibland. Sedan har vi Alec och Isabelle, och Simon, som jag gillar mycket allihopa, fast på olika sätt. En karaktär som jag har hört att många har gillat är Magnus Bane, men i City of Bones fick jag inte något större grepp om honom, men i den här boken fick jag veta mer, och då kan jag erkänna att jag började gilla honom också. Sist men inte minst måste jag väl presentera en av mina favoritkaraktärer (manliga) Jace! Jag älskar hans sarkastiska humor, och jag kan erkänna att han är lite elak ibland, men sedan visar han att han har känslor ändå. Ska inte babbla på mer om Jace, så jag fortsätter. Som sagt, jag gillar många karaktärer i de här böckerna! Måste också nämna att Max bara är för söt.

Boken är ganska lång, så man kan tänka sig att den blir ganska seg ibland, men faktiskt inte. Den är inte alltid jättespännande, men då händer det oftast något annat som "räddar" den från att bli seg. Kan också berätta att jag hatar slutet, om jag inte hade haft City of Glass hemma i bokhyllan hade jag nog blivit ganska arg, men ändå; slutet=I don't like.

Jag kan inte komma på några nackdelar nu, men säkert fanns det några små (eller kanske många). Men det enda jag kommer ihåg är det som var jättebra! Så jag kan ta tillfället i akt och säga att The Mortal Instruments härmed är en av mina favoritserier (har hunnit mer än halva boken i City of Glass) och även berätta till er som inte har läst den/dem: Läs dem! Låna dem! Köp dem! Men läs dem för de är riktigt bra, och definitivt inget du ska missa.

Ska även få utlopp för mina känslor, så nedan kommer spoilers (dubbelklicka):
Har jag berättat att jag hatar att Jace och Clary är syskon? Well, om jag inte har gjort det, så kan jag berätta det. Samt att jag hatade the Inquisitor, hemsk person det där! Hur kunde hon göra något sånt mot Jace bara för att hon var sur på Valentine?! Plus att jag tror jag har en aning om varför the Inquisitor slängde sig framför demonen istället för Jace, okej en ganska stoooooor aning.. Hmm, plus det där med Clarys "gåva" var sjukt coolt! Och plus att jag inte gillar att Simon blev vampyr, hoja!


Betyg: 5/5
Bokens första mening: "The formidable glass-and-steel structure rose from its position on Front Street like a glittering needle threading the sky."
Uppföljare: City of Fallen Angels, City of Lost Souls (utkommer mest troligt Maj 2012), City of Heavenly Fire (utkommer 2013)

Favoritcitat:
"Enormous?" said Jace. "Did you just call me fat?"
"It was an anology."
"I am not fat."

"That does it," said Jace "I'm going to get you a dictionary for Christmas this year."
"Why?" Isabelle said.
"So you can look up 'fun'. I'm not sure you know what it means."

"Well, I'm not kissinf the mundane," said Jace. "I'd rather stay down here and rot."
"Forever?" said Simon. "Forever's an awfully long time."
Jace raised his eyebrowns. "I knew it," he said. "You want to kiss me, don't you?"

1 kommentar: