torsdag 12 januari 2012

CrossedTitel: Crossed
Författare: Ally Condie
Serie: Matched, #2
Antal sidor: 367
Förlag: Puffin books
Utgivningsår: 2011


Recensionen kan innehålla spoilers om ni inte har läst Matched!

In search of a future that may not exist and faced with the decision of who to share it with, Cassia journeys to the Outer Provinces in pursuit of Ky - taken by the Society to his certain death - only to find that he has escaped, leaving a series of clues in his wake.

Cassia's quest leads her to question much of what she holds dear, even as she finds glimmers of a different life across the border. But as Cassia nears resolve and certainty about her future with Ky, an invitation for rebellion, an unexpected betrayal, and a surprise visit from Xander - who may hold the key to the uprising and, still, to Cassia's heart - change the game once again. Nothing is as expected on the edge of Society, where crosses and double crosses make the path more twisted than ever.
Jag tycker personligen att den här boken är bättre än första boken i serien, Matched. Crossed är, som författaren själv skriver i början av boken, Ky's bok. Det var också, och man fick veta mycket om Ky, hans riktiga familj, hans förflutna och mycket annat. Det var något jag gillade mycket då Ky har varit lite "mystisk" innan och då fick man som sagt mer grepp om vem han var och vad han hade råkat ut osv, en annan anledning till att jag gillar det är att Ky är en av mina favoritkaraktärer i den här boken.

Några andra saker jag gillade med boken var att den var mer spännande än den andra boken då det hände mer saker och då man fick följa både Cassia och Ky (vartannat kapitel) och se det mesta som hände från två olika perspektiv. Jag tycker även betydligt mer om miljön i den här boken om man jämför med den första. Den tar plats i The Carving och andra ställen i The Outer Provinces och lite i The Border Provinces, jag gillade speciellt miljön i The Carving då det kändes vackert på något sätt men ändå verklighetstroget. Till sist gillar jag även Ally Condies språk som är väldigt fint/vackert, och inslaget med dikter i den.

Det som jag tycker var sämre är att boken kunde bli lite långtråkig och ha vissa långa, utdragna scener eller partier i boken, och då speciellt i mitten och slutet. En annan sak som gjorde boken sämre var att Cassia först offrar allt för att hitta Ky och kunna vara med honom och sen när de tillslut "hittar" varandra börjar hon fundera på om hon verkligen vill vara med Ky och om det kanske skulle vara bättre att vara med Xander, osv.

Till karaktärerna då. Alltså, jag gillar inte Cassia så mycket. Dels på grund av det jag skrev nyss samt att jag tycker att hon är självisk, barnslig och envis (inte till det bra sättet). Men värre huvudkaraktärer har jag trots allt stött på. De karaktärer jag gillar mest är Ky, Xander och Eli som man fick möta i den här boken. Xander var inte med så mycket i denna bok, men Eli och Ky hade desto större roll.

Slutligen tänker jag nämna att jag tycker att den här serien är värd att läsa. Dessutom kommer snart Matched på svenska, fast med namnet Matchad. Jag kommer definitivt läsa sista boken då jag vill veta hur det här kan sluta.

Betyg: 3,5/5
Bokens första mening: "I'm standing in a river."
Tidigare böcker i serien: Matched

2 kommentarer:

  1. Roligt att man får veta mer om Ky. Han var helt klart min favorit i Matched, så nu kan jag knappt vänta på att få läsa fortsättningen :)

    SvaraRadera
  2. Planerar att läsa de här böckerna när de kommer ut på svenska. Måste säga att jag varit lite ytlig och bestämde mig för att läsa dem nästan enbart på grund av det fina omslaget på den första boken... x)

    SvaraRadera