torsdag 16 februari 2012

En dag
Titel: En Dag
Författare: David Nicholls
Serie: -
Antal sidor: 715
Bokförlag: Excess
Utgivningsår: 2011
Övrigt: Tack för recensionsex Excess!

15 juli 1988. Natten efter examen spenderar Emma och Dexter tillsammans. Dagen efteråt är det dags för dem att gå skilda vägar. Men vad kommer hända den 15 juli 1989 och alla år efter det? Kan vänskapen fortsätta existera även fast man är så olika varandra, eller kan den till och med utvecklas till något annat?

Jag gillade den här boken, riktigt mycket! När jag började läsa den kändes det som om sidorna bara flög fram även fast jag bara läste ett litet tag. Den var mysig och ett perfekt ombyte mot de flesta böcker jag läser som mestadels är dystopier eller paranormal romance, eller något med övernaturliga saker helt enkelt.

Jag gillade karaktärerna ganska mycket, fast i början var de kanske inte världens bästa, men både Emma och Dexter fick mig att gapskratta många gånger när jag läste. På ett sätt gillade jag dem bättre när de var yngre, men samtidigt gillar jag dem bättre när de var äldre. Nu ska jag förklara på ett förståeligt sätt: jag tyckte att Emma och Dexter var roligare i de första delarna av boken när de var yngre, de sa mycket roliga saker och som gjorde jag började skratta. Men jag blev även irriterad då Emma var lite tråkig och ganska osäker på sig själv ibland, och Dexter i sin tur var omogen i de första delarna. Anledningen till att jag gillade när de var äldre var att Emma var mer självsäker och Dexter hade mognat till något, men det gjorde dem även tråkigare, de hände inte speciellt mycket roligt som jag kunde skratta åt som i början av boken. Men jag gillade dem ändå. Det fanns sidokaraktärer som t.ex. Ian, Sylvie och Jasmine, men jag tyckte inte att man fick lära känna dem speciellt mycket, och därför gillade jag ingen av dem dess mer. Men jag kände trots allt mycket med karaktärerna och när vissa saker hände kunde jag bli irriterad för att en av huvudpersonerna gjorde en sak och jag tänkte: "men kom igen! ser du inte?" eller liknande. Sedan fanns det en händelse i näst sista delen av boken som jag liksom hatade, varför? i alla fall, ni som läst boken vet vad, och ni som inte vet; läs boken och se!

Boken är ju inte speciellt spännande eller något liknande då det här är en roman. Jag tyckte ändå att det gick snabbt att läsa boken och ibland kändes det som om sidorna bara flög fram. Jag är imponerad av att Nicholls lyckades så bra med boken då det lätt kan bli lite förvirrande när man bara träffar karaktärerna på samma dag, varje år. Det skulle lätt kunna bli att man inte förstår eller tar ikapp allt som hänt under det året som man inte varit med, men Nicholls lyckas med det på ett väldigt skickligt sätt.

Ska även skriva lite om själva formatet excess: Excessformatet är alltså otroligt litet och jag fick lätt ner boken i min ficka när jag skulle någonstans, och när jag t.ex. skulle till skolan behövde jag inte ta med en väska pga boken utan jag satte den bara i fickan också följde den med mig, vart jag än gick. Det är väldigt smart och bra när man ska resa någonstans eller bara lätt att ta med sig. Så om ni ska t.ex. resa någonstans, testa det här formatet.

Till sist. En dag är en väldigt bra bok, som uppnådde till mina förväntningar (som var ganska höga) och jag rekommenderar er att läsa den här boken om ni är ute efter något utan övernaturligheter.

Betyg: 4/5
Bokens första mening: Hehe, verkar som att inte hitta mina böcker börjar bli en vana. Kommer snart!
Originaltitel: One Day

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar