torsdag 1 mars 2012

Tidsresenärens hustruTitel: Tidsresenärens Hustru
Författare: Audrey Niffenegger
Serie: -
Antal sidor: 466
Bokförlag: Bonnier Pocket
Utgivningsår: 2011 (första svenska upplagan 2004)
Övrigt: Tack för recensionsex Bonnier Pocket!

Henry och Clare träffas för första gången när Clare var 6 år och Henry var 36 och gifter sig när Clare är 22 år och Henry 30. Det låter otroligt, eller hur? Men det är sant. Henry är en tidsresenär. Han har en genetisk åkomma som får honom att ofrivilligt resa i tiden. Utan förvarning kastas han bakåt eller framåt i tiden och hamnar naken och hungrig på olika ställen. Medan han är borta lämnas Clare själv och hon kan inte göra något annat än att vänta på att Henry ska komma tillbaka. Går det att bota Henrys sjukdom, eller kommer den bli hans död?

Den här boken var inte alls som jag hade förväntat mig. Tyvärr på det negativa sättet. Jag såg filmen och den var jättebra. Då bestämde jag mig för att läsa några recensioner för att se om den verkade läsvärd. Av de jag läste var den väldigt uppskattad och med bra kritik så jag bestämde mig för att läsa den. Hade nog ganska höga förväntningar, lite för höga tror jag. Boken var inte alls lika romantisk och sorgsen som jag trodde att den skulle vara, inte alls.

Själva idén med att man kan resa i tiden var väldigt smart enligt mig. Men jag tycker inte att de blev jättelyckade, i början hade jag svårt att hänga med i alla hopp i tiden, men när jag hade vant mig blev det lite bättre i alla fall. Boken går väldigt segt fram och det kändes som om jag inte kom någonstans även fast jag kunde läsa i en timme. Mest troligt beror det på att boken hade väldigt liten text, men även på att det inte var någon fart i handlingen, utan den riktade in sig mer på karaktärerna.

Till karaktärerna då. Jag fastnade inte för någon av dem speciellt mycket. Jag tyckte att Henry var rätt okej och rolig, i alla fall när han var yngre. Clare tyckte jag inte speciellt mycket om, eller när hon var liten (innan tonåren) tyckte jag att hon var rätt så söt, men jag kom aldrig att gilla henne speciellt mycket heller. Det finns sidokaraktärer såsom Gomez, Charisse, Henrys pappa och många fler. Men efter ett tag blandade jag ihop dem också, vissa var från nutiden och andra från det förflutna. Den karaktär jag gillade mest måste nog vara (markera för spoiler) Alba, men man fick inte möta henne dess mer, men av det jag fick se gillade jag henne rätt mycket.

Jag kan sammanfatta det som att Tidsresenärens Hustru var en besvikelse. Men jag tycker ändå att boken var relativt bra och definitivt läsvärd även fast det var mest negativa tankar i den här recensionen. Så om du är ute efter något romantiskt med en liten annan touch tycker jag att du borde testa läsa den här boken.

Betyg: 3/5
Bokens första mening: "Det är svårt att bli övergiven."
Originaltitel: The Time Traveler's Wife

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar