fredag 30 mars 2012

Var är Alaska?Titel: Var är Alaska?
Författare: John Green
Serie: -
Antal sidor: 223
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2010 (f.u 2007)
Övrigt: Tack för recensionsex Pocketförlaget!


Miles tänker lämna sitt liv i Florida för att flytta till Alabama och gå på internatskolan Culver Creek. Han hoppas på att på något sätt kunna förändra hans liv till något bättre och hoppas att Culver kan vara till hjälp med det. Och visst blir det förändringar. Livet på skolan byggs upp av vänner och fiender och många brott mot skolans stränga regler. Miles blir vän med Översten och genom honom även Alaska. Den mest fantastiska tjej han någon sin träffat, hon förändrar hans liv men på andra sätt än han någonsin kunnat ana.

I början gillade jag inte Var är Alaska? alls. Jag tyckte att boken var väldigt seg och det kändes som att handlingen inte fick någon fart. Tänker vara rätt tråkig och säga att en av sakerna som fick mig att fortsätta läsa var när det stod ".... dagar före", för jag ville veta vad som hände "efter". Hela "före"-delen var för mig en enda väntan på att "efter"-delen skulle börja. Och "efter"-delen tyckte jag mycket mer om än "före"-delen. Jag vet inte riktigt varför, men boken kändes liksom så djup och som om den hade en djupare mening, och det gillade jag riktigt mycket trots att jag inte gillat de djupa böcker jag läst tidigare.

Bland karaktärerna fanns det ingen jag kunde relatera till direkt. I början tyckte jag rätt mycket om Miles, men när han sedan blev mer som de andra eleverna på Culver Creek kände jag att jag inte kunde göra det längre. Jag gillade dock tanken med att Miles samlade på personers sista ord, det är rätt coolt. Men även fast jag inte kunde relatera till någon av karaktärerna så gillade jag dem ändå mycket. De jag gillade mest är väl också de största personerna i boken: Miles, Alaska och Översten. Miles var rätt härlig pga det med personers sista ord och Översten gillade jag bara av någon anledning, fast i början gillade jag inte honom alls, men genom boken växte han för mina ögon. Alaska gillar jag då hon gillar böcker, men det känns som om man inte får lära känna henne så bra, utan hon är lite mystisk av sig, vilket jag tyckte passade henne bra ändå. Om man hade fått veta jättemycket om henne hade boken inte varit detsamma, och jag gillar den jättemycket, så därför gillar jag att Alaska är den mystiska Alaska.

Delen då jag egentligen förstod att jag gillade Var är Alaska? rätt mycket var på de allra sista sidorna. Då kände jag att boken inte var som jag hade trott trots allt, utan den hade ett sorts budskap och en mening. Ett budskap/mening som jag kom fram till att jag gillade väldigt mycket. När jag hade kommit på det och såg tillbaka på boken kändes det som att det funnits där hela tiden, men att det märktes mer och mer, först och främst med början på "efter". Efter det visste jag att Var är Alaska? skulle vara en bok som skulle vara i mina tankar ett längre tag.

Sammanfattningsvis var Var är Alaska? en bok som jag trodde att jag inte skulle gilla, men i slutändan var en riktigt bra bok som jag uppskattade väldigt mycket. Mest på grund av det jag anser var ett sorts budskap. Nu kan jag knappt vänta tills jag kan läsa en till bok av John Green, förhoppningsvis The Fault In Our Stars som blivit tokhyllad. Jag vet inte riktigt om det här är en bok som alla skulle gilla, men jag rekommenderar definitivt att ni testar läsa den här, det är en bok som (kanske) kommer stanna i dina tankar en lång tid framöver.

Betyg: 4/5
Bokens första mening: "Veckan innan jag lämnade mina föräldrar och Florida och resten av mitt småttiga liv för att plugga på ett internat i Alabama, ville mamma prompt ställa till med en avskedsfest för mig."
Originaltitel: Looking for Alaska

1 kommentar:

  1. Har den i bokhyllan, hoppas på att få läsa den snart!


    Har också gjort en book haul och det skulle vara jättekul om du kikade på den och lämnade en liten kommentar om vad du tyckte om den :)

    SvaraRadera