onsdag 9 maj 2012

BorttappadTitel: Borttappad
Författare: Shaun Tan
Serie: -
Antal sidor: 36
Förlag: Kabusa böcker
Utgivningsår: 2012
Övrigt: Tack för recensionsex Kabusa böcker!

En dag hittar en pojke en röd varelse på en strand, som ingen annan verkar se, eller i alla fall bry sig om. Pojken bestämmer sig för att försöka hitta ett hem till varelsen, där den inte behöver vara ensam. Men att göra det är inte så lätt i en värld där alla verkar ha något viktigare för sig.

Borttappad är en söt, liten (stor) bok som jag inte visste dess mer om innan jag fick den. Det enda jag visste var att det var med bilder, en sorts seriealbum trodde jag. Men när jag fick hem den och tog upp den ur lådan var den riktigt stor bok som var som en bilderbok för vuxna. Om man söker på t.ex. bokus är den under genren 6-9 år, men jag tycker faktiskt att man kan läsa den som äldre då den innehåller ett djupt budskap. Jag hade inga större förhoppningar, utan hoppades bara att den skulle vara ett mysigt avbrott från långa böcker.

På bokens få 36 sidor innehåller den ett mycket viktigt budskap. Den handlar som sagt om en liten kille som hittar en röd varelse på en strand, som han sedan tar med hem för att han tycker att den ser ensam ut. Pojken är helt enkelt väldigt omtänksam och brydd, något som börjar vara mindre och mindre värt i dagens samhälle. Pojken försöker hitta ett hem till den konstiga varelsen, men det blir svårt för honom i en värld där alla andra verkar ha viktigare saker för sig. Det hela påminner rätt mycket om dagens samhälle och även vart det kan vara på väg. Jag vet av egen erfarenhet att jag har gjort det där själv, och folk har även gjort det mot mig. Man är så upptagen med vad man själv gör att man i princip struntar i vad som händer omkring en.

Budskapet höjde rejält på betyget och teckningarna i boken tyckte jag var riktigt gulliga. Tror dock inte att det här är riktigt min sorts bok, men jag ska nog ändå testa läsa någon liknande igen. Och säkert en annan av Shaun Tans böcker som också verkar väldigt bra, men kanske är något längre.

Jag tycker att alla ska ta sig tid att läsa boken, det tar inte så länge och boken har trots allt ett viktigt budskap att föra fram. Som jag inte riktigt tror att barn i åldern 6-9 förstår, så låt er inte avskräckas av den rekommenderade åldern!

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar