torsdag 24 maj 2012

HelenaTitel: Helena
Författare: Josephine Angelini
Serie: Starcrossed, bok 1
Antal sidor: 505
Utgivningsår: 2011
Övrigt: Tack för recensionsex Bonnier Carlsen!

Helena Hamilton är extremt blyg. Hon är så blyg att hon till och med får ont i magen när hon får uppmärksamhet. Det är dock svårt att undvika uppmärksamhet när man är lång, blond och riktigt vacker. Men alla har accepterat henne hittills. När familjen Delos kommer till stan börjar mer och mer konstiga saker hända. När Helena möter Lucas Delos för första gången är allt hon vill att mörda honom, trots att hon aldrig sett honom förut. Men det är bara början.

Innan jag påbörjade den här boken hade jag sett att den fått dåliga omdömen på bloggar, goodreads och liknande. Men den har också fått positiva, men det är trots allt de dåliga som utmärker sig. Det var därför jag inte hade några som helst förhoppningar på den här boken när jag började läsa den, utan jag hoppades på att det skulle vara en okej och förhoppningsvis bra bok. Boken har också blivit flitigt jämförd med Twilight, och ja, jag ser likheterna. Men jag ser också de skillnader som finns mellan böckerna och vissa av dem är stora. Det som trots allt är mest likt är familjen Delos som liknade familjen Cullen riktigt mycket och man kunde lätt hitta karaktärer i varje familj som var nästan som tvillingsjälar. I början tänkte jag rätt mycket på detta, men jag slutade snabbt. För Helena är trots allt en helt annan bok än Twilight.

Helena innehåller grekisk mytologi, ett ämne som jag tycker om att läsa om samt jag tycker är intressant. Ofta brukar det också bli ett bra inslag i böcker, som t.ex. Percy Jackson-serien som måste vara en av de största böckerna/serierna som innehåller det (som för övrigt är en väldigt bra serie!). Och det blev ett bra inslag även i Helena. Angelini har lyckats med en bra tolkning av den grekiska mytologin som hon använde i boken. Eftersom att jag inte har läst något liknande ville jag veta mer och mer och då gick sidorna väldigt snabbt fram. Kan inte säga så mycket mer om själva inslaget med grekiska mytologin så jag inte råkar spoila.

Karaktärerna har jag redan nämnt lite om och sagt att familjen Delos är rätt lik familjen Cullen. Men även Helenas pappa var lite lik Charlie. Nu ska jag sluta jämföra. Direkt jag slutade tänka på familjen Delos och Cullen blev boken genast bättre. Jag gillar Helena då hon var rätt självständig, men ibland ville jag bara kliva in i boken och ruska om henne ordentligt. Men det blev dock bättre ju längre boken gick. Lucas är lite av en stereotypisk manlig karaktär och den perfekta pojkvännen, om man säger så. Men trots allt så gillade jag honom ganska mycket. Familjen Delos gillade jag mycket, kanske inte alla i familjen, men de flesta. Dessutom gillar jag Helenas pappa då han var lite smågullig. I skolan som Helena och de andra gick på fanns det en hel del rötägg och de enda jag gillade där måste vara Matt och Clarie. Även fast de kunde irritera mig ibland.

Jag läste ut boken på några dagar (2-4 kanske) och det kändes att sidorna bara flög förbi när man läste den. Jag tror att detta beror på att jag ville veta mer om hur den grekiska mytologin var inblandad i det hela samt att boken faktiskt var spännande. Speciellt de sista 100-150 sidorna kanske var riktigt spännande och då gick det extra snabbt.

Sammanfattningsvis är Helena en bra, spännande bok med en intressant twist på den grekiska mytologin. Jag tycker även att man ska testa läsa den här boken om man tycker att handlingen låter intressant. För det är trots allt en väldigt bra bok. Det enda som drar ner betyget lite är att den liknade Twilight (för den gjorde trots allt det) och att den inte hade det lilla extra som behövs för att få en fempoängare hos mig. Längtar trots allt tills Hades kommer ut, ska bli roligt att få läsa fortsättningen.

Betyg: 4/5
Bokens första mening: " 'Men om du köper en bil åt mig nu, så får du ju tillbaka den om två år, när jag flyttar, och då kommer den fortfarande att vara nästan ny', sa Helena hoppfullt."
Uppföljare: Hades (utkommer i juni)
Originaltitel: Starcrossed

1 kommentar:

  1. HAr varit rätt sugen på den faktiskt och planerat att köpa den snart. Om jag inte gillar den(då jag är en inbitet Twilight fan) så ser den snygg ut i hyllan i alla fall. Ursnyggt omslag! :)

    SvaraRadera