måndag 28 maj 2012

Monstrets dotterTitel: Monstrets dotter
Författare: Kristin Cashore
Serie: De Utvalda, bok 2
Antal sidor: 512
Förlag: Semic
Utgivningsår: 2012
Övrigt: Tack för chansen att få läsa Monstrets Dotter tidigt Semic!


Sjuttonåriga Flamma kan läsa människors sinnen och styra deras vilja. Hela hennes väsen är förföriskt, men folk minns hennes elake döde far och undrar om dottern är likadan. Flamma vill bevisa att hon inte alls är som sin far. Med hjälp av sina krafter försöker hon avstyra ett hotande krig. Hon börjar inse den fulla vidden av sin styrka och den skrämmer henne. Kommer hon att bli ett lika fruktansvärt monster som hennes far var, eller kan hon använda sin förmåga till att göra gott?


Monstrets Dotter är ett förhandsex från Semic. Jag gillade första boken Tankeläsaren riktigt mycket och hoppades på att Monstrets Dotter skulle vara minst lika bra, och det var den! Eftersom att det var ett tag sedan jag läste Tankeläsaren trodde jag att det skulle bli svårt att sätta sig in i berättelsen och världen igen, men det var det inte. Man märkte rätt snabbt att det var en prequel till Tankeläsaren samt att den utspelade sig i en annan del, nämligen Dells.


Jag gillade karaktärerna i boken rätt mycket. Flammas berättarröst tycker jag var bra och jag gillar henne som karaktär. Jag förstod mig lätt på henne, hennes beslut och liknande, som t.ex. det om hennes kraft. Jag hade inte använt den om jag inte var tvungen. Fast ibland tyckte jag att hon handlade fel och liknande, men ingen karaktär är ju perfekt. Sedan gillade jag Archer, Brigan, Hanna, Clara och Garan. Archer var en väldigt omtänksam och snäll person som verkligen brydde sig om Flamma, men han blev lätt överbeskyddande och svartsjuk vilket var jobbigt. Brigan gillade jag också, han var kylig mot Flamma men öppnade sig sedan och var inte rädd för henne som det kändes som att han var i början. Clara och Garan är Brigans syskon och dem gillar jag för att de accepterade Flamma och lite mer. Hanna får ni reda på vem det är när ni läser boken, jag vill inte spoila något, så jag ska inte berätta dess mer om henne. Sedan fanns det såklart dem jag inte gillade, som t.ex. Nash och det man fick höra om Cansrel. Fanns några fler, men vill som sagt inte nämna dem pga spoilers.

Jag vet inte riktigt om jag kan säga att boken var jättespännande, för den var liksom inte det. Inte hela tiden i alla fall. Den var riktigt spännande i partier. Men det spelade ingen roll att den inte var spännande genom hela boken, för den var riktigt bra ändå. Jag ville bara läsa mer om Flamma och de andra och vad som hände dem. Det var en riktig sidvändare ändå och helt plötsligt kunde jag ha läst 100 sidor och helt glömt bort tiden.

Jag gillar miljön i boken riktigt mycket, med slott och liknande. Har dessutom kommit fram till att jag ändå gillar den här lite gamla miljön, i alla fall i den här boken. Det är lätt att föreställa sig och man tänker inte riktigt på att det är en fantasivärld man läser om. Plus att jag gillar "monstrerna" i boken, och att särlingar kallades monster på den tiden eller i alla fall i Dells.

Jag rekommenderar verkligen alla att läsa serien om De Utvalda! Själv vet jag inte riktigt om jag kan vänta tills Bitterblue ges ut på svenska eller om jag måste köpa den på engelska. Jag vill så gärna vet vad som händer. Boken är inte riktigt en femma men det är verkligen nära, i alla fall: läs dem!

Betyg: 4,5/5
Bokens första mening: "Larch tänkte ofta att om det inte hade varit för hans nyfödde son, skulle han aldrig ha överlevt sin hustru Mikras död."
Tidigare böcker i serien: Tankeläsaren (Graceling)
Uppföljare: Bitterblue
Originaltitel: Fire

1 kommentar:

  1. Åh jag vill jättegärna läsa den! Jag älskade verkligen Tankeläsaren och hoppas att jag kommer älska den här lika mycket :D

    SvaraRadera