lördag 16 juni 2012

City of Lost SoulsTitel: City of Lost Souls
Författare: Cassandra Clare
Serie: The Mortal Instruments, bok 5
Antal sidor: 536
Förlag:  Margaret McElderry Books
Utgivningsår: 2012

Spoilers kan förkekomma i handlingen samt recensionen om du INTE läst City of Fallen Angels!

Om du inte vill veta det lilla minsta om CoLS ska du inte heller läsa recensionen. I så fall bara sista stycket som är en sammanfattning.

The demon Lilith has been destroyed and Jace freed from captivity. But when the Shadowhunters arrive, they only find blood and broken glass. Not only is the boy Claty loves missing, so is the boy she hates: her brother Sebastian, who is determined to bring the Shadowhunters to their knees. The Clave's magic cannot locate either boy, but Jace can't stay away from Clary. When they meet again Clary discovers the horror Lilith's magic has wrought - Jace and Sebastian are now bound to each other, and Jace has become a servant of evil. The Clave is determined to destroy Sebastian, but there is no way to harm one boy without destroying the other. Only a few people believe that Jace can still be saved. Together, Alec, Magnus, Simon, and Isabelle bargain with the Seelie Queen, contemplate deals with demons, and much more. And they must do it without Clary. For Clary is playing a dangerous game utterly alone. The price of losing is not just her own life, but Jace's soul. She's willing to do anything for Jace, but can she still trust him? What price is too high to pay, even for love?

City of Lost Souls. Boken jag väntat på i smärre evigheter (känns som det) och som är femte delen i en av mina absoluta favoritserier. City of Bones som gjorde att jag ville läsa mer och mer engelska böcker, som öppnade den engelska bokvärlden för mig. Man kan lugnt säga att mina förhoppningar var riktigt höga, men nådde den upp till mina förväntningar? Svaret på den frågan är: nja.

Den enda anledningen till att City of Lost Souls inte fick full pott är att den var väldigt seg i början. För seg. Jag är van vid att Clares böcker brukar börja ganska sakta och sedan öka tempot mer och mer. Men medan jag läste den här boken kändes det som att jag läste, och läste och läste men det hände ingenting. Det fanns en speciell sak som hände i boken som gjorde att jag tänkte att den skulle ta fart ordentligt, men efter det fortsatte boken ungefär i samma tempo som tidigare. Det känns som att City of Lost Souls är fokuserad mer på karaktärerna och ett sorts mysterium (om man nu kan kalla det så). Mot slutet när man verkligen förstod vad som pågått under hela boken blev den väldigt spännande och jag satt som fastklistrad de sista 200 sidorna kanske. En del mitt i allt var helt hjärtskärande tycker jag. Men slutet var som vanligt spännande, de sista 100 sidorna kanske. Och hela boken slutade på rätt vanligt Cassandra Clare manér, dock inte en lika hemsk cliffhanger som förra boken.

Nu till karaktärerna. Som ni vet innan gillar jag karaktärerna i The Mortal Instruments väldigt mycket. I den här boken gillar jag faktiskt karaktäerna ännu mer än vad jag gjort tidigare. Clary tycker jag har blivit mycket bättre. Jag gillade henne redan innan, men det kändes som att hon utvecklades ännu mer i den här boken. Hon var modigare, tog mer beslut (även fast det kanske inte var bra beslut) och jag tyckte också att hon hade blivit en bättre shadowhunter (liten detalj där). Jace var ju som Jace, ibland. Och när han var riktiga Jace var han den kille som många älskar, och även när han inte var det så kändes han som riktiga Jace. Men han gjorde saker när han inte var riktiga Jace som gjorde att man förstod att han var fake-Jace. Okej, det var en jobbig förklaring. Jag tyckte även att Clare hade gjort ett bra jobb för att framställa Sebastian som en god bror så att man som läsare skulle få tvivel på om han verkligen var elak. Izzy och Simon gillar jag båda två väldigt mycket! Jag tycker dock att de hade kunnat få lite mer plats än Maya och Jordan som hade ungefär lika stor som dem. Sedan till två andra viktiga karaktärer, Alec och Magnus! Förut förstod jag inte rikigt uppståndelsen men Alec och Magnus (Malec). Men i den här boken förstår jag verkligen, och jag älskar Magnus. Lika mycket som jag älskar Malec tillsammans!

Sammanfattningsvis var detta en besvikelse pga att boken startade väldigt långsamt, och det var även det som gjorde att boken inte får full pott. Jag vill även rekommendera alla att inte ha så stora förväntningar på den här boken, då kanske den blir bättre. Jag rekommenderar alla att läsa The Mortal Instruments-serien som är helt underbar!

Betyg: 4,5/5
Bokens första mening: "Simon stood and stared numbly at the front door of his house."
Tidigare böcker i serien: City of Bones, City of Ashes, City of Glass, City of Fallen Angels
Uppföljare: City of Heavenly Fire

2 kommentarer:

  1. ÅH, jag måste skaffa City of Ashes och resten av böckerna snart! Har läst City of Bones och gillade verkligen den men av någon anledning blir det aldrig att jag köper City of Ashes :( synd att den inte finns i rätt format på Adlibris :(

    SvaraRadera
  2. Tycker i stort sett som du förutom att jag gillar Clary mindre i den här boken för hon gjorde så många dåliga beslut. Men gud vad jag längtar efter CoHF som inte kommer ut förrän om 2 år :(

    SvaraRadera