fredag 1 juni 2012

EldTitel: Eld
Författare: Mats Standberg och Sara Bergmark Elfgren
Serie: Engelsforstrilogin, bok 2
Antal sidor: 634
Förlag: Rabén Sjögren
Utgivningsår: 2012

De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse. Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.

Nu har jag läst den. Fortsättningen på dundersuccén Cirkeln. Mina förhoppningar var ganska höga då Eld endast fått bra omdömen på bloggar, goodreads och liknande. Och ja, jag håller med de flesta, boken är riktigt bra. Men det är något som fattas för att det ska bli en fullpoängare för mig, men en favorit är det definitivt! Engelsforstrilogen är något av det bästa som skrivits av svenska författare.

Boken började ganska långsamt och man fick då veta vad som hade hänt sedan Cirkelns slut. Författarna fokuserade mer på karaktärerna för att man som läsare skulle lära känna dem och för att de skulle utvecklas mer. Nu fick man även läsa från alla "De Utvalda"s synvinklar, något som man inte fick göra i Cirkeln. Det tycker jag var roligt då det kändes som att man kom närmare alla karaktärer och förstod varför de handlade som de gjorde och liknande. Men efter ett tag höjdes spänningen och man började att förstå att det var något fel i Engelsfors. Måste även nämna att jag tyckte att PE (Positiva Engelsfors) var småläskigt och liknade mer och mer en sekt ju längre man kommer i boken. Fast det var ett bra inslag i boken och man förstod att det var tänkt som något bra från början. Spänningen trappas upp och de sista 200 sidorna är riktigt spännande och boken går fort fram.

Jag nämnde karaktärerna lite i stycket ovan, men jag tänkte skriva lite mer här. Man fick som sagt läsa från alla De utvaldas synvinklar, vilket jag tyckte var en bra förbättring då man som läsare fick lära känna alla karaktärerna mer och förstod dem bättre. I Cirkeln gillade jag mest Minoo, och jag var inte ensam om det, men nu i Eld är det många som inte gillar henne så mycket längre då hon inte har så stor karaktärsutveckling i den här boken. Jag kan hålla med om att hon inte har det, men jag gillar henne fortfarande. Annars gillar jag Vanessa och Linnéa mest tror jag. Sedan kommer Minoo och Ida. Ja, ni såg rätt, Ida. Hon är ju något av en bitch i både Cirkeln samt början på den här boken, men i slutet gillade jag henne riktigt mycket! Sist kommer Anna-Karin, vet inte riktigt varför jag inte gillar henne, men något är det. Karaktärerna är i alla fall väl genomtänkta och jag gillar alla riktigt mycket! Förutom De utvalda var det ju en och annan karaktär, men jag orkar tyvärr inte nämna dem just nu dess mer. Men Gustaf samt Viktor gillar jag, och jag gillar inte Alexander. Han påminner mig om någon karaktär i Harry Potter eller Divergent, kan dock inte komma på vem.

Till sist kan jag säga att Eld är en riktigt bra bok, men trots allt inte en fempoängare då jag tyckte att boken var lite för seg i början, men annars är det väldigt nära. Jag älskar de flesta karaktärerna och det var bra att man fick läsa ur allas synvinklar denna bok. Alla som har läst Cirkeln kommer med säkerhet gilla Eld riktigt mycket, precis som jag och resten av bokbloggsvärlden! Kan avsluta det hela med att säga att jag längar riktigt mycket tills Nyckeln kommer ut.

Betyg: 4,5/5
Bokens första mening: "Solljuset sköljer in genom rummets höga fönster och blottlägger varje gammal smutsfläck på de vita vävtapeterna."
Tidigare böcker i serien: Cirkeln
Uppföljare: Nyckeln (utkommer 2013)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar