lördag 30 juni 2012

Jellicoe RoadTitel: Jellicoe Road
Författare: Melina Marchetta
Serie: -
Antal sidor: 351
Förlag: X publishing
Utgivningsår: 2012
Övrigt: Tack för recensionsex X publishing!

När Taylor var elva år gammal lämnade hennes mamma henne på 7-Eleven. Efter många år hinner historien ikapp henne. Samtidigt väcks gamla konflikter till liv på Jellicoe internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner och någon återvänder.

Först och främst vill jag tacka X publishing för ett recensionsex av den här underbara boken! Redan vid den meningen har ni nog förstått att jag gillade Jellicoe Road riktigt, riktigt mycket. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när jag började läsa boken. Den hade fått bra kritik ifrån i princip alla bokbloggar jag läst, men samtidigt hade många klagat på att den skulle vara svår att förstå i början. Jag håller med dem, men jag älskar den trots det.

När man läser baksidan av boken låter den rätt spännande, och mystiskt. Nästan som en deckare. Den är lite som en deckare, det kan jag hålla med om, men jag tycker inte att den var speciellt spännande. Trots det ville jag hela tiden läsa vidare, jag ville veta hur det skulle gå för alla karaktärerna. Hur det skulle gå i kriget, om Taylor skulle hitta dem hon sökte efter. Men mest av allt ville jag nog läsa vidare på grund av hur fantastisk den var och hur mycket jag gillade språket, trots att det var översatt. En stor eloge till Katarina Kuick som lyckats så bra med den! Därför blir jag nyfiken på att läsa den på engelska, då böcker ofta brukar vara något bättre i originalspråket.

Till karaktärerna som jag gillar väldigt mycket. Jag kan börja med huvudkaraktären Taylor. Jag gillar hennes berättarröst väldigt mycket, det var helt klart en av de bättre på väldigt länge. Jag tycker att Taylor är en stark kvinnlig huvudkaraktär som vågar stå upp för sig själv och andra, och det tycker jag är positivt. Starka, kvinnliga karaktärer behövs. Men jag gillar även att hon inte är rädd för att gråta. Jag menar, ibland blir karaktärerna lite för starka och vågar därför inte visa så mycket känslor. Men Taylor är både stark och visar känslor, which is great (fick infall att skriva engelska, don't know why)! Sedan till lovely Jonah Griggs, som jag också gillade väldigt mycket. Precis som många andra av mina manliga favoritkaraktärer är han rätt "hård" på utsidan, men när man sedan lär känna honom bättre visar han känslor och man ser hur han är egentligen. Dessutom är hans lilla historia (om ni fattar vad jag menar) helt underbar (hemsk, men underbar). Jag gillade faktiskt de flesta karaktärerna. Men några som är värda att nämnas är Raffy, Santangelo, Hannah, Översten och Jessa. Boken fokuserar ganska mycket på familj samt problem man kan ha inom familjen, lite på grund av att Taylor blev lämnad av sin mamma samt en annan sak (som skulle innehålla spoilers om jag skrev här), vilket fungerade väldigt bra.

Det jag kan gå in lite på är början. Innan jag började läsa boken såg jag att många hade skrivit att den var svår att komma in i och att man knappt förstod någonting de första 150 sidorna. Det gjorde inte jag heller. Det var väldigt svårt att förstå alla begrepp som jellisar, kadetter osv. Dessutom fick man lära känna två olika generationers karaktärer på i princip samma gång. Men efter dessa 150 sidor förstod man mer och mer och då blev boken bättre och bättre. Därför älskade jag den i slutet. Jag älskar hur Marchetta har lyckats väva ihop det hela, och jag kunde inte förrän mycket nära slutet lista ut hur det låg till, bara några tiotals sidor innan man fick berättat det för sig.

Sammanfattningsvis är Jellicoe Road en mycket, mycket bra bok som jag gillar riktigt mycket och är en av mina favoriter just nu. Jag rekommenderar alla att läsa boken och i det här fallet tycker jag inte att det spelar någon roll om det är ungdomar eller vuxna som läser den, den är för alla!

Betyg: 5/5
Bokens första mening: "Det tog min pappa hundratrettiotvå minuter att dö."
Originaltitel: On the Jellicoe Road

(anledningen till att jag använde den korta, korta beskrivningen är att jag inte vill riskera att inkludera spoilers i min egenskrivna handling)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar