onsdag 20 juni 2012

Tiara och Dr. MartensTitel: Tiara och Dr. Martens
Författare: Meg Cabot
Serie: En prinsessas dagbok, bok 1
Antal sidor: 250
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 2001

Mia Thermopolis är en fjortonårig tjej som lever i Manhattan. Hon kan inte ana hur drastiskt hennes liv kommer förändras inom en kort framtid. Mia tror inte att det kan finnas något värre än att vara 172 cm lång, plattbröstad och dessutom vara dålig på matte. Men det visar sig att hon har fel. Plötsligt får hon reda på att hon är enda arvtagaren till Genovias tron och att hennes pappa är furste där. Som tillföljd på allt detta måste hon även ta prinsesslektioner av sin farmor. Men varför? Mia vill ju inte ens vara prinsessa. En sak är då säker, Mias liv kommer inte bli detsamma igen.

Jag kan börja med att förvarna er om att det inte kommer att vara en speciellt lång recension. Jag tog upp Tiara och Dr. Martens när jag såg att den fanns inne på bibblo. Det var ett impulslån kan man säga. Jag hade dock tänkt läsa En prinsessas dagbok ett tag, men jag har aldrig tagit steget och lånat den. Men nu gjorde jag det, och jag ångrar mig inte.

Först och främst kan jag nämna lite om sättet boken var skriven på, nämligen som en dagbok. Det var första gången jag läste en bok som var skriven i dagboksform och det gick faktiskt rätt bra. Det är lite annorlunda jämfört med att läsa en vanlig bok, men det fungerade bra ändå och när jag vande mig vid det så blev det ännu bättre.

Jag gillade faktiskt karaktärerna rätt mycket. Mia hade väldigt rolig berättarröst och man får en väldigt bra bild på henne som person. Jag gillar även att hon bara är en vanlig tjej som sedan får reda på att hon är en prinsessa och hela hennes tillvaro ändras. Jag gillar även Lilly, Mias bästa kompis. Hon var lite speciell, men det var mest roligt att de ändå inte var så stereotypiska. Även fast jag måste hålla med om att några är mer stereotypiska. Men Lilly är den bästa kompisen som inte är rädd för att vara annorlunda. Sedan gillar jag Tina och Michael. Båda två riktigt härliga karaktärer!

Boken är en ungdomsroman, så det existerar i princip ingen spänning. Men det är ändå en sidvändare och man vill hela tiden läsa vidare och veta vad som kommer hända med Mias liv och hur det kommer förändras. Dessutom går det rätt snabbt att läsa pga dagboksformen då vissa sidor inte är fulla. Jag gillar att boken är ganska lättsam och det var en välbehövlig paus i alla mer allvarliga böcker. Så om du behöver ett avbrott rekommenderar jag definitivt den här boken!

Jag tycker att Tiara och Dr. Martens var en bra bok som jag rekommenderar om ni vill ha ett avbrott från alla allvarliga böcker. Jag ska även försöka läsa andra delen i serien, Spotlight, så snart jag kan! Men om du inte har läst En prinsessas dagbok, gör det. De är definitivt värd din tid!

Betyg: 3/5
Bokens första mening: "Ibland verkar det som om jag bara ljuger hela tiden."
Originaltitel: The princess diaries

2 kommentarer:

  1. Hade tänkt läsa den nu i sommar :)

    SvaraRadera
  2. Jag hade faktiskt tänkt att låna den här till min sommarläsning, men tydligen tänkte någon annan så också eftersom den var utlånad.. Får bli en annan gång helt enkelt! :)

    SvaraRadera