tisdag 17 juli 2012

Det borde finnas regler
Titel: Det borde finnas regler
Författare: Lina Arvidsson
Serie: -
Antal sidor: 316
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2012
Övrigt: Tack för recensionsex Gilla böcker!

Jag heter Mia. Eller egentligen Maria, men jag hatar det namnet okej? Don't call me that. Jag står inte för det. Det är inte som att jag fick vara med och bestämma.
Jag är för att man själv ska bestämma om saker och ting här i världen. Fatta hur allt hade blivit så mycket bättre liksom. Skolan, livet, allt.
Jag är fjorton år. Man kan tänka sig att det skulle betraktas som vuxet. Fast det betyder mest ingenting. Jag är i förberedelse, kan man säga.

Mia bor in the middle of nowhere och det enda som händer där är att hennes bästis Mirjam har en hangup på en som heter Per, som är minst lika gammal som hennes pappa. Fast egentligen är allt bara tråkigt och vanligt, inte alls Los Angeles. Tills Vlad dyker upp, med hatt och hängslen och ett band och egen lägenhet. Men hur ska man våga, när det inte verkar finnas några regler?

Det borde finnas regler hade innan jag läst den fått blandad kritik. Vissa tyckte att den var rätt bra, vissa tyckte att den var dålig. Jag måste nog tyvärr säga att jag lutar mer åt det sista alternativet, då jag endast tyckte att boken var okej.

Till och börja med var språket inte en favorit för mig. Det var väldigt talspråksaktigt, men mycket "dom" och engelska fraser inbakade i texten. Det med engelska fraser passar bra i vissa böcker, men sämre i vissa. I den här passade det inte speciellt bra. Jag tycker att det blev för mycket engelskt slang och språk och om författaren hade tonat ned det lite och inte haft med lika mycket sådant hade det nog blivit bättre. Jag vande mig dock med språket efter ca 100-150 sidor och då var det inte ett lika stort irritationsmoment, men det var det definitivt i början.

Bland karaktärerna fanns det inte heller någon jag gillade speciellt mycket. Jag gillade inte riktigt Mias berättarröst och hur hon var helt enkelt. Samma sak med Mirjam. Men det som irriterade mig mest med Mirjam i alla fall måste vara hennes "hangup" Per som var ca fyrtio år gammal. Det kändes bara väldigt onaturligt och helt enkelt äckligt. Jag kunde inte relatera till varken Mia och Mirjam och jag är lika gammal som dem (fyller 15 snart, men ändå), vilket man borde kunna göra, i alla fall lite. Vlad sa mig inte heller mycket och därför gillade jag inte honom speciellt mycket. Den enda intressanta karaktären tyckte jag var Karl. Han var den enda jag fattade tycke för och faktiskt brydde mig om, hade Mia eller Mirjam blivit påkörda hade jag nog inte brytt mig dess mer, men om det hade hänt Karl hade jag gjort det. Det sista jag ska ta upp om karaktärerna är Mias mamma som jag inte alls förstod mig på. Hon reagerade väldigt annourlunda t.ex. när Mia kunde komma hem efter en fest och lukta spya, sa hon bara åt Mia men brydde sig inte dess mer. Det kändes helt enkelt onaturligt för mig.

Sist men inte minst gillade jag inte riktigt allt festande och drickande. Jag fattar om man gör det någon gång om man är upprorisk i tonåren eller liknande. Men de var fjorton och gick på fester, drack och liknande, hela tiden. Jag är som sagt fjorton (i ung 1 månad till) och jag skulle aldrig ha gjort det. Jag vet dock folk i samhället där jag bor som dricker, festar och liknande när de är fjorton. Jag skulle som sagt aldrig göra det och det är nog även en anledning till att jag inte gillade boken heller.

Det borde finnas regler var tyvärr inte min typ av bok, och jag vet inte riktigt vem jag ska rekommendera den till. Men om ni läst handlingen och tycker att den verkar bra så kan ni nog ge den en chans, men var beredd på mycket festande samt en fyrtioårig man i det hela.

Betyg: 2/5
Bokens första mening: "Vi hänger vid gungorna, jag och Mirjam."

2 kommentarer:

  1. Jag har hört så många som inte gillar boken så tror inte den är något för mig...

    Sv: Jag läste ut himlen börjar här igår, och alltså vilken fantastisk bok!

    Jag läser nog din recension efter annars är jag så rädd att jag blir påverkad av dig, och just nu finns det ju fortfarande en chans att jag älskar boken ;)

    SvaraRadera
  2. Vi tycker nog ganska lika när det gäller den här boken. Jag håller med om att Mia's mamma inte verkar bry sig. Om jag om mindre än ett år kommer hem och är full får jag troligtvis utegångsförbud, dataförbud och mobilförbud ...

    SvaraRadera