fredag 27 juli 2012

Kampen för frihet


Titel: Kampen för frihet
Författare: Simon Scarrow
Serie: Gladiator, bok 1
Antal sidor: 262
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2012
Övrigt: Tack för recensionsex B. Wahlströms!


Tioårige Marcus liv förändras brutalt när hans far, en före detta romersk legionär, mördas. Marcus och hans mamma blir tillfångatagna och ett liv i slaveri väntar dem. Men Marcus lyckas undkomma och blir under flykten istället rekryterad som gladiator. Från och med nu kommer hans liv att styras av strikta regler, brutal träning och en ständig kamp för överlevnad. Alla de blivande gladiatorerna uppmanas att glömma sitt förflutna. Men Marcus är besluten att finna sin fars före detta officer, Pompejus den store, som är skyldig Marcus pappa en tjänst. Det verkar inte finnas många sätt att komma ut från gladiatorskolan och det kommer definitivt inte att bli lätt.


När jag fick den här boken som recensionsex hade jag inte sett några recensioner på den, eller ens sett att någon nämnt den på bloggar eller liknande. Därför fanns det i princip inte några förväntningar. Jag tyckte endast att handlingen verkade bra och rätt spännande. Boken är dessutom en middle grade-bok. Alltså en bok som är skriven till barn i åldern 10-12 år kanske.

Boken utspelar sig efter slavupproret i Italien. Det var en intressant tid att läsa om i boken då jag inte visste speciellt mycket om det innan. Efter att ha läst boken kan jag säga att den gjort att jag blivit mer intresserad av detta och jag skulle gärna kunna läsa någon till bok som utspelar sig på den här tiden. Boken var även spännande och något av en sidvändare, vilket gjorde att det inte tog många dagar/timmar (beroende på hur man ser det) att läsa ut den. Även när boken inte var riktigt så spännande som den kunde vara ville man ändå läsa vidare och i de stunderna fick man ofta lära känna karaktärerna lite bättre eller liknande. Marcus resa var över huvud taget bra och jag ville alltid veta hur det skulle gå för honom, vilket var en anledning till att boken var en sidvändare.

Kampen för frihet är skriven i tredje person, själv föredrar jag att böcker är skrivna i 1:a person då det känns som att man kommer närmare huvudkaraktären. Men i den här boken funkade det väldigt bra med tredje person och det kändes som att man kom nära Marcus och hans känslor ändå. Marcus var en helt okej, till och med bra huvudkaraktär även fast jag ofta ville hoppa in i boken och ruska om den lilla pojken. Men ofta hade han en anledning till varför han gjorde som han gjorde och man måste också komma ihåg att han är rätt ung trots allt. Ibland var han helt enkelt lite naiv och dumdristig. Det var dock lite svårt att relatera till honom, men jag kände alltid med honom och önskade det bästa för honom. Förutom Marcus gillar jag Phyrus, Pelleneus samt Brixus som man får träffa en bit in i boken.

Något som var sämre med boken är att jag först och främst räknade ut vad bokens stora sluttwist skulle vara efter bara ett tiotal sidor. Detta kan dock bero på att jag är äldre än vad boken är tänkt för, men det är ett minus. Samma sak är det med kartan som är längst fram i boken. Jag vet varför den finns där, men då vet man redan från början vart Marcus ska ta vägen och liknande.

Jag gillade den här boken riktigt mycket och det var ett bra avbrott från de böcker jag oftast läser. Om ni är ute efter lite spänning samt en tripp till ett gammalt Italien kan jag rekommendera den här boken. Jag kommer med säkerhet att läsa fortsättningarna i serien om de översätts.

Betyg: 3,5/5
Bokens första mening: "Centurion Titus Cornelius Pollenius torkade svetten från pannan och studerade slagfältet som bredde ut sig runt honom."
Uppföljare: Street Fighter
Originaltitel: Fight for freedom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar