tisdag 31 juli 2012

TörstTitel: Törst
Författare: Richelle Mead
Serie: Vampire Academy
Antal sidor: 320
Förlag: Fenix Förlag
Utgivningsår: 2012
Övrigt: Tack för recensionsex Fenix Förlag!

Efter två år på rymmen är Rose och Lissa tillbaka på S:t Vladimirs skola - en ganska ovanlig internatskola för unga vampyrer, (moroi) och halvvampyrer (dhampirer).
Lugna, eftertänksamma Lissa Dragomir är en moroiprinsessa, en dödlig vampyr med magiska krafter. Hon måste hela tiden skyddas mot de odödliga strigoi, de farligaste och mest blodtörstiga av alla vampyrer. I hetsiga och rappkäftade Rose Hathaways ådror flyter människoblod och vampyrblod i en kraftfull blandning. Hon är en dhampir, och Lissas bästa vän. De onda strigoi har svurit att Lissa ska bli en av dem, och det är Roses uppgift som beskyddare att försvara Lissa - till varje pris.


För att inte alla ni som läser det här ska tro att jag är helt galen som inte läst serien innan kan jag faktiskt berätta att jag läst andra till fjärde boken. Inte första, konstigt, jag vet. Men jag har för mig att första boken var utlånad och det var några månaders väntetid innan jag skulle få boken om jag reserverade den. Så jag struntade helt i att läsa första, konstigt eller hur? Men jag var, och är, ett konstigt barn. Jag kommer inte ihåg mycket från serien, av de böckerna jag läst heller, förutom att jag gillade dem. Jag läste andra till fjärde boken då jag var i min vampyrperiod och älskade i princip allting som innehöll vampyrer. Därför vill jag läsa om den här serien från början, och läsa alla böcker samt få mig en ordentlig åsikt och samtidigt se om jag fortfarande gillar serien. Svaret på den frågan är ja, men inte riktigt lika mycket som jag har för mig att jag gjorde förut.

Boken är spännande nästan rakt igenom. Man slungas snabbt in i handlingen och den håller en kvar. De få gånger då boken inte är spännande så får man ofta reda på någon detalj eller får lära känna karaktärerna bättre, som det är i de flesta böcker. Att boken är spännande gör att den går snabbt att läsa och att man lätt kan ha läst hundra sidor utan att tänka dess mer på det. Jag uppfattade även att boken var lättläst, även fast sidantalet passerade 300 sidor. Dessutom var min version av boken den nya som getts ut av Fenix förlag, så boken liknar mer en pocket.

Karaktärerna är något jag gillar. Mest gillar jag nog ändå Rose, för att hon inte är rädd för att stå upp för sig själv (och Lissa) och är riktigt kick-ass. Vid många tillfällen kom jag på mig själv att irritera mig på henne. Vet inte om det berodde på hur hon handlade i vissa situationer, men ibland märkte jag att jag lätt blev irriterad på henne. Förhoppningsvis kommer jag ha ändrat min åsikt när jag läser om andra boken. Andra karaktärer jag gillar är i princip bara Christian och Dimitri. När jag läste böckerna för något år sedan var jag i princip kär i Dimitri, men nu kan jag lugnt säga att han är långt ifrån Four, Jace och Peeta (etc) som är mina manliga favoritkaraktärer. Långt, långt ifrån. Men jag gillar honom fortfarande. Bara det att min tidigare crush på honom har svalnat rätt mycket. Lissa gillar jag inte så mycket, hon är helt okej, men går mig alltid på nerverna. En annan karaktär som satt sig på mitt minne är Mason, som var en karaktär jag gärna vill se lite mer av. Annars har jag inte fastnat för så många karaktärer utöver dessa.

Kort sagt är det en bra bok, men jag märker att jag inte gillar denna lika mycket som jag har för mig att jag gillade bok två till fyra. Jag ska dock fortsätta min omläsning av dessa böcker i den närmaste framtiden och se om det bara var ettan som jag inte gillade fullt lika mycket som de andra. Om du nu mot all förmodan inte har läst Vampire Academy ska jag göra som alla andra och säga: läs den.

Betyg: 3,5/5
Bokens första mening: "Jag kände hennes skräck redan innan jag hörde hennes skrik."
Uppföljare: Fruset blod, Skuggkysst, Löftet, Andens kraft och Yttersta offret
Originaltitel: Vampire Academy

1 kommentar: