söndag 12 augusti 2012

Du glömde säga hej dåTitel: Du glömde säga hej då
Författare: Sarah Dessen
Serie: -
Antal sidor: 433
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2012
Övrigt: Tack för recensionsex Rabén & Sjögren!

Ännu en ny stad, ännu en ny skola. Inte för att det gör Mclean så mycket. Hon är van att bryta upp och börja om, att förändra sig själv och spela nya roller. De senaste åren har hon flyttat så många gånger att hon nästan tappat räkningen och för varje flytt har hon skapat en ny personlighet. Men i Lakeview blir allt annorlunda. Plötsligt står hon där utan förklädnad och skyddsnät och kan inte vara någon annan än sig själv. Men vem är egentligen den riktiga Mclean? Finns hon? Och kommer Dave - killen i grannhuset - att gilla henne?
Handling från baksidan av boken


När jag fick reda på att Sarah Dessens nyaste bok What happened to goodbye skulle översättas till svenska bestämde jag mig för att läsa den. Jag har läst två andra böcker av Sarah Dessen, nämligen de som blivit publicerade på svenska. Mycket mer än så var lite av en besvikelse, medan Mitt perfekta liv är en av de bästa jag läst inom genren. Tyvärr blev den här boken en besvikelse.

Dessen är ju något av en expert på feelgood och somriga böcker. När jag läste handlingen kändes det som att boken kunde bli något av en favorit inom dessa kategorier då jag verkligen fastnade för den. Mest troligt var mina förväntingar för höga, trots att jag inte läst någon recension där den blivit jättehyllad.

Karaktärerna tror jag är största anledningen till att den här boken inte blev en ny favorit. De var helt klart okej, men inte så mycket mer. Mcleans berättarröst var också helt okej, men på något sätt kunde jag inte riktigt relatera till henne. Jag förstod varför hon handlade som hon gjorde, först och främst med det där att hon bytte "identitet", men jag kunde inte relatera till det och henne så det blev ett problem. Sedan har vi pojken som alltid har en rätt stor del i Dessens böcker, i detta fall David. Han var en gullig kille, hade sina egenheter som gjorde honom speciell, och det gillar jag. Dock gillar jag inte Dave lika mycket som Wes i Mitt perfekta liv, och jag kommer inte minnas Dave någon längre tid heller. En annan karaktär jag gillade var Mcleans pappa som jag tyckte var smågullig och som jag tycker passar perfekt i den här boken. Mcleans mamma var ingen favorit, men jag förstår henne på något sätt, även fast hon gjorde fel många gånger. Andra bikaraktärer jag gillade var Opal, Jason och Leo för att nämna några.

Jag måste också nämna att Dessen är riktigt bra på att skapa realistiska relationer mellan de olika karaktärerna i hennes böcker. Relationerna går inte för snabbt fram och man förstår varför vissa relationer ser ut på ett visst sätt, som relationen mellan Mclean och hennes mamma.

En annan anledning till att jag endast uppfattar boken som bra är att den gick väldigt sakta fram. I och för sig är det en sådan bok, men i liknande böcker som jag gillar har sidorna ändå flygit fram, trots att det i princip inte hände något. Men kort sagt tror jag att största anledningen var att jag inte gillade karaktärerna så mycket. Jag brydde mig inte riktigt om vad som skulle hända dem.

Jag ville verkligen gilla boken, och ja, den var bra. Men inte mycket mer än så, tyvärr. Precis som Dessens andra böcker är Du glömde säga hej då en perfekt bok att läsa på sommaren, då det känns som att man får in bokens känsla bäst då. Jag rekommendrar boken till dem som gillar Dessens andra böcker och inte har något problem med böcker som är sega. Du glömde att säga hej då är en bra bok, men den föll tyvärr inte mig i smaken lika bra som Mitt perfekta liv, men trots den negativa recensionen så är boken helt okej, bra till och med.

Betyg: 3/5
Bokens första mening: "Bordet var kladdigt, det var ett flottigt fingeravtryck på mitt glas och vi hade suttit i tio minter utan att se skymten av någon servitris."
Originaltitel: What Happened to Goodbye

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar