torsdag 9 augusti 2012

Härligt oärligtTitel: Härligt oärligt
Författare: Ally Carter
Serie: Heist Society, bok 1
Antal sidor: 292
Förlag: Bazar förlag
Utgivningsår: 2012
Övrigt: Tack för recensionsex Bazar förlag!

Katarina Bishop har vuxit upp i en familj med konsttjuvar. Nu vill hon lämna familjeföretaget och skapa sig ett normalt liv. Men gamla trix är svåra att glömma.

Hon lurar sig in på en framstående internatskola, men även om hon gör allt för att hålla sig undan trubbel kommer hon inte undan sitt förflutna. När hennes far blir anklagad för att ha stulit en ovärderlig konstsamling som "tillhör" en mäktig maffiaboss förstår Kat att hon måste komma sin far till undsättning. Hon måste hitta tavlorna, stjäla dem och ge tillbaka dem – alltihop inom loppet av två veckor, och dessutom med Interpol och en än farligare förföljare i hälarna. Tillsammans med den stilige Hale planerar hon den största kuppen som någon i släkten någonsin har genomfört. Och om fadern är oskyldig, vem är då den skyldige?

Härligt oärligt är en bok jag hållt ögonen på en längre tid. Första gången jag råkade träffa på boken var nog när jag läste Lisas recension på boken och jag blev då genast intresserad. Ungdomar som är professionella tjuvar, hur coolt är inte det? Av någon anledning köpte jag aldrig boken på engelska, men när jag såg att den skulle komma på svenska bestämde jag mig för att jag skulle läsa boken, antingen på svenska eller engelska.

Jag tycker att själva idén som Ally Carter har är otroligt bra och fyndig. Som jag skrev tidigare, vem tycker inte att handlingen verkar rätt cool? Jag gjorde det i alla fall. Eller det gör jag. Själv hade jag aldrig kunnat komma på tanken att skriva en bok om professionella tjuvar som är ungdomar och att växer upp med att stjäla, det blir deras framtida jobb. Men det är en väldigt bra idé som dessutom blivit bra utförd.

Karaktärerna tycker jag var väl genomtänkta och jag gillade Kats berättarröst. Jag gillar att hon är en stark tjej som vågar ta egna beslut. Hon är dessutom väldigt smart, så hon gör inte så många dåliga val, vilket är positivt då det är just det jag lätt brukar irritera mig på. W.W Hale var också en favorit av karaktärerna i den här boken. Han var härlig och rolig, och fick mig att skratta till vid några tillfällen. Överlag var alla karaktärer bra och jag kommer faktiskt inte på något dåligt med dem, alls.

Nu till det enda jag blev besviken på. När jag läste handlingen trodde jag nämligen att boken skulle vara jättespännande och lite deckar-aktig så därför blev det väl lite av en chock när jag började läsa boken och märkte att den gick rätt sakta fram. Ibland var det cliffhangers vid kapitelsluten och såklart finns det spännande stunder i boken. Jag bara trodde att den skulle vara ännu mer spännande. Jag gillar hur Kat och hennes vänner gjorde planer och kom på fler och fler ledtrådar som skulle hjälpa dem på vägen.

Jag gillade den här boken mycket, men det var något som fattades. Något jag inte kan sätta fingret på. Kanske blev jag lite för besviken för att boken skulle kunna vara så bra som den har potential till att vara, eller kanske är. Men jag kan slå fast att jag gillar den och jag vill gärna läsa nästa bok för att få återse gänget igen (och Hale) och följa med på deras äventyr, som var underhållande och där sidorna for förbi i snabb takt. Jag är även nyfiken på mer av Ally Carter, så det kanske blir att köpa hem I'd tell you I love you, but then I'd have to kill you i nästa bokbeställning.

Om jag ska sammanfatta det hela så rekommenderar jag alla som gillar genren YA att läsa den här boken, då jag tror att den passar för de flesta. Den var bra med underbara karaktärer som jag ser framemot att få träffa igen!

Betyg: 3,5/5
Bokens första mening: "Ingen visste med säkerhet när problemen på Colganskolan började."
Uppföljare: Uncommon Criminals, Perfect Scoundrels (utk. 2013)
Originaltitel: Heist Society

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar