lördag 25 augusti 2012

Sjutton år och skitsnygg

Titel: Sjutton år och skitsnygg
Författare: Emma Granholm
Serie: -
Antal sidor: 303
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2012
Övrigt: Tack för recensionsex Alfabeta!

När Felix kommer hem efter att ha varit borta i två veckor tror han att allt ska vara som vanligt. Varför skulle det inte vara det? Felix som är kaxig och självsäker, sjutton år och skitsnygg helt enkelt. Men under de två veckor Felix varit borta har nästan allt förändrats. Tjejerna som Felix brukar umgås med har under tiden lärt känna den mystiska och snygga Zäta. Till och med Felixs flickvän Alexa verkar vara helt förhäxad av Zäta. På grund av Zäta står inte Felix längre i centrum och tillvaron förvandlas till en tävling mellan de båda killarna. Men vem är egentligen Zäta? Och var kommer han ifrån?

När jag först läste handlingen som fanns om Sjutton år och skitsnygg trodde jag att det var min typ av bok. Dessutom hade jag gillat det lilla jag läst förut av Emma Granholm. Tyvärr blev boken något av en besvikelse då jag inte fastnade för nästan någon av karaktärerna och karaktärerna var det boken (enligt mig) fokuserade mest på.

Karaktärerna är en stor del av boken, och för att kunna gilla boken måste man nog gilla karaktärerna rätt mycket, något jag tyvärr inte gjorde. Felix, huvudkaraktären tyckte jag var något av ett svin faktiskt. Han tog alla för givet och tyckte att han var allmänt bättre än alla andra. Jag irriterade mig även på Felix många gånger, men han är en helt okej huvudkaraktär. Jag har stött på värre. Zäta var en karaktär som jag inte hade det minsta grepp om, förrän jag kom till slutet av boken då man fick en förklaring. Men jag tror det är meningen att Zäta ska vara den där lite mystiska killen. Sedan har vi bikaraktärerna Suss, Diana, Alexa och Hugo. Hugo tyckte jag var riktigt gullig, kanske min favoritkaraktär till och med. De andra var okej, men en sak jag inte förstod med Alexa var varför hon alltid tog Zäta i försvar. Hon var ju trots allt Felixs flickvän, så jag förstod varför Felix fick sina misstankar. Karaktärerna har en viss utveckling genom boken, speciellt Felix. Karaktärsutveckling är alltid bra och viktigt, så det är bra att det finns med i boken. Annars blir det lätt att karaktärerna står och stampar på samma ställe utan att på något sätt ändra på sig, bli mer mogna osv.

Boken är rätt händelsefattig och fokuserar helt på karaktärerna. Därför är det viktigt att man gillar dem, vilket jag inte gjorde dess mer. Den fokuserar rätt mycket på relationerna mellan karaktärerna och speciellt på relationen mellan Alexa och Felix. Jag skrev tidigare att jag irriterade mig rätt mycket på Felix och det står jag fast vid. Men när jag hade läst boken kändes det som att jag fått en liten förståelse för killar som Felix. Det kanske finns en anledning till att de beter sig som de gör, ibland är anledningen kanske inte tillräckligt bra, men det finns oftast något som får dem att vara som de är.

Jag har tidigare läst en bok av Emma Granholm, nämligen Liv & Lovisa som jag gillade rätt mycket vad jag kommer ihåg. Språket i Granholms böcker tycker jag passar väldigt bra till den sortens böcker hon skriver och även i Sjutton år och skitsnygg tycker jag att språket passar väldigt bra till Felixs berättarröst.

Sammanfattningsvis tycker jag att Sjutton år och skitsnygg är en helt okej bok. Karaktärerna och bristen på handling är anledningen till att jag anser att den bara är "okej". Men jag tycker på något sätt att boken ändå är läsvärd. Om du läser boken kanske du får en liten förståelse för killar (eller tjejer för den delen) som är som Felix och förstår att det oftast finns en anledning till varför de beter sig så. Om du tycker att handlingen verkar som något för dig tror jag definitivt att du ska ge boken en chans!

Betyg: 2,5/5
Bokens första mening: "Man är borta i två jävla veckor, och när man kommer tillbaka har allting förändrats."

1 kommentar:

  1. Hi i don't really speak very good swedish and i got this book as a gift, could you please give me a short summary of it? Especially the end, tack!

    SvaraRadera