söndag 30 september 2012

Blink, blink med stjärnan


Titel: Blink, blink med stjärnan
Författare: Ingrid Olsson
Serie: -
Antal sidor: 127
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2012
Övrigt: Tack för recensionsex Gilla böcker!
 
En pojke vid en bassängkant, en flicka som ser genom taket, en hemstickad tröja som kliar. En mamma som inte lyssnar, en pappa som ingen förstår och mormors ängel i tusen bitar. 

Det här kommer bli en kort recension på en kort bok. Det här är första boken jag läst av Ingrid Olsson som tidigare skrivit bl.a. Jag vill bara att du gillar mig och Komma över. Jag har även boken Önska nytt, önska bort stående i bokhyllan i väntan på att bli läst.

Skrivstilen i boken är lite speciellt, och liknar en bok skriven på vers. Den här är dock inte det, utan det är nog något mellanting. Det stod ytterst lite på varje sida och i vissa fall kunde en sida bestå av en mening. Det var dock rätt ovanligt, oftast var i alla fall en femtedel av sidan fylld med text. Boken är uppdelad i små berättelser och varje berättelse hade ett nytt PoV. En annan sak som var lite speciell med skrivstilen var att man i många berättelser inte fick veta vad huvudkaraktären hette. Det kan vara svårt att vänja sig vid, men eftersom jag redan läst en bok som hade ungefär den stilen vet jag hur det är och vande mig snabbare. Jag tycker att författaren lyckades bra med att förmedla mycket känslor på det lilla som stod på varje sida, och att man på något sätt kom hyfsat nära karaktärerna med tanke på att skrivstilen och att varje karaktär kunde få allt från 15-30 sidor.

Som jag skrev tidigare bytte man PoV i varje berättelse. Dessutom var kapitlena oftast korta och det i kombination med att man inte fick reda på så mycket på varje sida gjorde att det var lite svårt att komma nära karaktärerna. I många av berättelserna kändes det även som att huvudkaraktärerna var många år yngre än mig, vilket gjorde det svårare att komma nära dem. Men med tanke på allt det ovanstående tycker jag ändå att författaren lyckades riktigt bra med detta. För i vissa berättelser kunde jag känna med karaktärerna även fast de var yngre, och man inte blev matad med så mycket information.

Sammanfattningsvis är Blink, blink med stjärnan en kort och läsvärd bok som inte tar dig dess längre att läsa, men ändå lämnar ett spår, eller får dig att se saker på lite annorlunda sätt.

Betyg: 3/5
Bokens första mening: "En flicka håller andan."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar