måndag 5 november 2012

Kort kjol

 
 
Titel: Kort kjol
Författare: Christina Wahldén
Serie: -
Antal sidor: 136
Förlag: Månpocket
Utgivingsår: 1998 (min uppl. 2005)


Myran är en helt vanlig tjej som gillar det mesta som de i hennes ålder gillar. Men en kväll efter skolavslutningen händer något som förändrar det. Myran och två av hennes klasskompisar, Ulf och Bergström, ska följa med Myrans bästa vän Cilla hem till hennes lägenhet då hon börjat må illa. Mitt i det hela har Myran följt med hem till en av killarna, men det ska väl inte vara någon fara, eller hur? De är ju hennes kompisar. Saken är den att hela hennes liv kommer att förändras, för den natten blir hon våldtagen av både Ulf och Bergström. Ingenting kommer bli sig likt igen, vare sig Myrans liv eller hon själv.

Kort kjol är en bok vi skulle läsa i skolan till svenskan. Ni vet, en sådan bok man ska överanalysera och försöka dra ut så mycket som möjligt ur. Jag brukar inte gilla skolans böcker så mycket, då de ofta är rätt tråkiga eller utdragna. En till sak som på något sätt gjorde mig lite smårädd för boken var att den är så pass kort som den är, endast 136 sidor lång. Jag var nämligen rädd att den skulle vara så kort att jag inte skulle få lära känna karaktärerna tillräckligt mycket och att jag inte skulle "komma in" i boken ordentligt innan den var slut. Det visade sig att det skulle gå rätt bra ändå.

Det finns egentligen inte så mycket att säga karaktärerna, förutom att jag tycker att författaren har lyckats rätt bra med dem. De är inget speciellt, inte några jag kommer att komma ihåg speciellt mycket, och inte några favoritkaraktärer. Men det jag tycker att författaren lyckats med är att karaktärerna först och främst känns väldigt trovärdiga, man kan lätt föreställa sig att de finns på riktigt. Det andra jag tycker är bra är att Wahldén lyckades få en att känna med karaktärerna och det de råkade ut för på så pass lite sidor.

Boken går framåt i ett raskt tempo, och det förstår jag då det är rätt mycket som ska hinnas med inom de 136 sidorna. Det tyckte jag dock inte var något dåligt, för om författaren hade valt att skriva en längre bok skulle handlingen istället blivit utdragen och på så sätt mest troligt sämre, då jag inte gillar när böcker har en handling som är för utdragen.

Sammanfattningsvis är Kort kjol en av de bättre böcker jag läst i skolan då jag tycker att författaren har fått till både karaktärerna samt handlingen utan att den blev för seg, som den lätt blir. Speciellt i böcker som man ska läsa till något ämne i skolan. Boken överraskade mig helt enkelt, och har man en stund över tycker jag absolut att man ska läsa den. Definitivt en läsvärd bok!

Betyg: 3/5

1 kommentar:

  1. Åh! Den där lät helt okej. Får väl bli en tur till biblioteket snart! :D

    SvaraRadera