söndag 30 december 2012

Gilla hata horanTitel: Gilla hata horan
Författare: Johanna Nilsson
Serie: -
Antal sidor: 176
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2012

Jonna och Gloria är 15 år och bästisar. De är inte särskilt populära, men inte heller mobbade. Men så hänger de med på en luciafest och får dansa med Robin, skolans snyggaste, coolaste kille. Han verkar tycka att de är helt okej, till och med söta. Det är nästan för bra för att vara sant.
Det är det också. Det börjar skrivas elaka kommentarer på Glorias blogg och på Facebook bildas en Hata horan-grupp. Gloria mår så dåligt att hon börjar skära sig igen. Jonna måste göra något. Gloria får inte råka mer illa ut. Hon bestämmer sig för att ge igen med samma mynt, för på nätet kan vad som helst hända.

För att vara ärlig så måste jag säga att det som fick mig att läsa mer om den här boken när jag surfade runt på Pockerförlagets hemsida var titeln. Den är verkligen speciell och drar uppmärksamhet till boken, men det var först när jag läste vad den handlade om som jag kände att jag ville läsa den. Mest för att det verkade som en sådan bok man borde läsa, på grund av ämnet som är bokens fokus. Nämligen nätmobbning, som är väldigt aktuellt och som sker överallt, vart man än bor i vårt avlånga land.

För att vara ärlig gillade jag de flesta karaktärerna till och från genom hela boken, men ibland ändrade en karaktär helt det jag trodde att de var och bytte spår till något jag inte kunde förmå tycka om. Den enda karaktär som jag hade ungefär samma känsla för igenom hela boken är Jonna. Hon gjorde några dåliga val, men jag tycker att det är bättre att karaktärerna gör några dåliga val istället för att vara helt perfekta. I början tyckte jag att det var lite skrämmande hur mycket jag kände att hon liknade mig, mest på vad hon gillade och tyckte om att göra. Det var dock endast i början, för sedan kände jag att skillnaderna var rätt stor, som tur är. Men att jag kunde känna igen mig lite i Jonna gjorde det lättare att förstå henne och kanske även gilla boken mer. Jag tycker även att Nilsson lyckats mycket bra med att få mig som läsare att verkligen bry mig om karaktärerna trots att boken är så kort.

Boken är uppdelad i tre delar och i varje del byter man synvinkel. De som får varsin del av boken är de tre största karaktärerna, nämligen Jonna, Robin och Gloria. Jag tycker att det är bra att boken är uppdelad på detta sätt för då får man se flera olika sidor av saken. Språket i övrigt är bra, men inte något som står ut.

Det viktigaste med boken är dess budskap som verkligen är aktuellt och även fått en stor och väldigt tydlig del av boken. Jag tror att det är många som blundar för denna sorts mobbning, för man vill ju inte att mobbning ska finnas. Varför boken är så viktig som jag tycker att den är beror på att det är många unga som inte förstår hur allvarligt det är med nätmobbning, och vilka konsekvenser allt kan få i det verkliga livet. Boken är skriven av Johanna Nilsson, som samarbetat med Friends och är speciellt "framtagen" för att användas främst i utbildningssyfte. Ni vet, som en bok man läser i skolan tillsammans med hela klassen och sedan verkligen går in på djupet på. Det tycker jag verkligen att boken är perfekt för, då den inte blir särskilt tråkig och som känns mycket mer aktuell än vissa böcker som man läser i skolan.

Sammanfattningsvis är det här en mycket viktig bok som verkligen är värd de dagarna som det tar att läsa den. Det är ingen favorit, men något som alla borde läsa, speciellt vi unga som kanske inte tänker så mycket på vad vi skriver och gör på internet.

Betyg: 4/5

Dessutom går 2:- per såld bok till Friends arbete om just mobbning.

Tack för recensionsex Pocketförlaget!

2 kommentarer:

  1. Va roligt att du gillade den, den står nämligen oläst i hyllan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh! Ska bli kul att läsa din recension av boken sedan! :)

      Radera