söndag 30 december 2012

Topp 10: bästa böcker 2012

(Jag tar inte med omläsningar och endast en bok från varje serie)

 
 
10. Var är Alaska? av John Green
En bok jag faktiskt inte trodde att jag skulle gilla då jag lade ner den första gången jag försökte läsa den. Sedan visade det sig att det var en riktigt bra bok som jag gärna skulle (och tänker) läsa om.
 
 
 
9. The Titan's Curse av Rick Riordan
Tredje boken om Percy Jackson som även den är riktigt bra. Nådde tyvärr inte riktigt upp till den standard som de två tidigare böckerna hade.
 
 
 
8. City of Lost Souls av Cassandra Clare
Femte boken i en av mina favoritserier. Precis som The Titan's Curse tycker jag tyvärr inte att varken City of Lost Souls eller City of Fallen Angels håller samma klass som de tre första böckerna. Håller med många andra och tycker att Clare borde ha avslutat serien efter den tredje boken som det var tänkt från början.

 
 
7. Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo
Helt klart årets bästa bok skriven av en svensk författare. Älskade verkligen Alicia och hennes mormor var ju bara för söt!
 
 
 
6. Monstrets dotter av Kristin Cashore
En prequel till Tankeläsaren som jag gillade otroligt mycket! Ser fram emot att sista boken Bitterblue ska ges ut så att jag kan läsa den. Tror att översättningen kommer någon gång i mars.
 
 
5. Clockwork Angel av Cassandra Clare
Första boken i The Infernal Devices som utspelar sig i samma värld som The Mortal Instruments. Gillade boken riktigt mycket och jag längtar efter att läsa fortsättningen som ligger och väntar i bokhyllan.
 
 
 
4. The Fault in Our Stars av John Green
En helt fantastiskt bra bok av John Green, som även kommer på svenska inom en snar framtid. Älskade i princip allt om boken, speciellt någon vid namn Augustus Waters.
 
 
 
3. Jellicoe Road av Melina Marchetta
En bok som gjorde mig väldigt förvirrad under dess första hundra sidor då jag inte förstod någonting. Men efter det började allting falla på plats och då började jag plötsligt älska boken. Definitivt en bok jag kommer att läsa om för att förstå precis allting den här gången.
 
 
 
2. Divergent av Veronica Roth
En av de bästa (kanske den bästa) dystopierna jag någonsin läst. Älskade världen och karaktärerna så himla mycket och de kommer nog alltid ha en plats i mitt hjärta. 2013 ska jag försöka ta mig an Insurgent, som av någon anledning ligger oläst i bokhyllan där den varit sedan maj i år.
 
 
 
1. The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky
Läste ut den här boken just igår och det är något med den som får mig att älska den över alla andra mycket bra böcker jag läst detta år. Det är helt enkelt en så underbar bok att jag tipsar alla att läsa den om ni inte redan har gjort det!
 
 (måste bara nämna att det var jättesvårt att bestämma ordningen på de fyra första som verkligen var i en klass för sig detta år)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar