fredag 25 januari 2013

The Perks of Being a Wallflower

 
Titel: The Perks of Being a Wallflower
Författare: Stephen Chbosky
Serie: -
Antal sidor: 231
Förlag: Pocket Books
Utgivningsår: 2009

Charlie is a freshman. And while he's not the biggest geek in the school, he is by no means popular. Shy, introspective, intelligent beyond his years yet socially awkward, he is a wallflower, caught between trying to live his life and trying to run from it.

The Perks of Being a Wallflower var den sista boken jag läste under 2012. En bok som jag bara hade sett och hört bra saker om. Innan jag läste boken var jag ärligt talat rädd. Rädd för att jag skulle ha alldeles för höga förväntningar på boken och att den därför skulle bli en riktig besvikelse. För jag ville ju gilla den. Och som tur är gjorde jag det. Den var helt underbar och enligt mig helt klart en av de bästa böcker jag läste 2012. En bok som kommer stanna med mig länge, och som alltid kommer ha en speciell liten plats i mitt hjärta tillsammans med mina andra favoritböcker.

Då går vi vidare till karaktärerna. De underbara, underbara karaktärerna! Karaktärerna är något Chbosky har lyckats riktigt, riktigt bra med. För man känner verkligen med dem, och jag kan inte räkna på mina två händer hur många gånger jag önskade att de kunde vara mina bästa kompisar på riktigt. Charlie är huvudkaraktären, en väldigt speciell sådan måste jag faktiskt säga. Så mycket tankar, och fantastiska sådana. Ibland ville jag bara hoppa in i boken och ge pojken en lång kram (och be honom bli min kompis). Sam och Patrick är också ett par karaktärer som jag gillar väldigt mycket. Skulle inte ha något emot om de skulle bli mina vänner heller. Som sagt har Chbosky lyckats riktigt bra med karaktärerna, och anledningen till det tror jag är mest för att han har lyckats få dem riktigt verklighetstrogna. Inget kändes påtvingat eller konstigt och medan jag läste boken kändes det verkligen som att det fanns en familj, vänner och en Charlie på andra sidan Atlanten som varit med om allt det jag fick läsa om. Så verkliga kändes karaktärerna.

En sak som gav boken en annorlunda känsla är språket samt på vilket sätt den är skriven. Om man börjar med språket måste jag säga att Chbosky har ett väldigt, väldigt bra språk. Kanske inte så speciellt vid första anblicken, men jag tyckte att det växte ju längre man läste. Det kändes på något sätt verkligen kraftfullt. Boken är berättad genom brev, brev som Charlie skickar till sin vän. I början var jag (kan jag gott och väl erkänna) lite skeptisk till det och trodde inte att det skulle vara något för mig då jag kan ha lite svårt med böcker skrivna i dagboksform. De första kapitlena/breven tyckte jag att det var jättekonstigt och annorlunda, men när jag vant mig tyckte jag bara att det lade till mer kraft och styrka i det som skrevs.

Trots att The Perks of Being a Wallflower är en contemporary-bok som lätt kan bli långtråkiga, så var den inte det. Den enda gången jag tyckte att boken var lite seg var i början, innan man kommit in i boken ordentligt, men efter det flög sidorna fram och när jag hade läst ungefär halva boken kom jag fram till att jag inte ville att boken skulle ta slut. Men allting har ett slut, och det hade även den här boken.

Så sammanfattningsvis är The Perks of Being a Wallflower en bok som enligt mig helt klart nådde upp till de höga förväntningar jag hade om den. Jag tycker definitivt att man ska läsa boken, eller i alla fall ge den en chans om man tycker att den låter det minsta intressant. Själv vet jag att jag kommer läsa om boken så fort jag hinner, för att få ta del av Charlies liv än en gång.

Betyg: 5/5
Bokens första mening: "Dear friend, I am writing to you because she said you listen and understand and didn't try to sleep with that person at that party even though you could have."

2 kommentarer:

  1. åh, känns som att jag är den enda som inte läst den här boken än... Får ta mig i kragen och göra det snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde du verkligen göra! Den är som sagt riktigt, riktigt bra :) hoppas att du gillar den (när du bestämmer dig för att läsa den)! :D

      Radera