måndag 18 februari 2013

Den vita katten


Titel: Den vita katten
Författare: Holly Black
Serie: Berörarna, bok 1
Antal sidor: 282
Förlag: Ponto pocket
Utgivningsår: 2012
Övrigt: Tack för recensionsex B.Wahlströms!

Tänk om dina drömmar plötsligt kändes mer verkliga än dina minnen?

Cassel Sharpe kommer från en släkt som i århundraden kunnat manipulera känslor, minnen, lycka och död de är berörare. Beröring är olagligt, vilket gör dem alla till brottslingar. Men Cassel, som är den yngste sonen till en känsloberörare, har inte den förmågan. Hans mörka hemlighet är av en annan sort för tre år sedan dödade han sin bästa vän Lila.

Cassel har sedan dess omsorgsfullt upprätthållit en så gott som normal identitet, eftersom allt han vill är att förtränga de oerhörda skuldkänslor han bär på. Han försöker också undvika sin familj, som han vet samarbetar med maffian. Men när hans skrämmande mardrömmar om en vit katt sammanfaller med hans två bröders hotfulla beteende, så känner han instinktivt att något är mycket fel, och fasaden rämnar. Bit för bit börjar Cassel pussla ihop trassliga minnesfragment, och med det uppdagas en konspiration långt mer komplicerad och farlig än han kunnat ana.


Den vita katten var den första boken jag läste 2013. Det var inte direkt en fullpott, men den var faktiskt riktigt bra och mycket bättre än jag trodde att den skulle vara. När Den vita katten släpptes för första gången 2012 var jag inte speciellt intresserad av den då det inte verkade vara min typ av bok och handlingen inte lockade mig. Men när den släpptes i pocket med det här snygga omslaget läste jag igenom handlingen än en gång, och då tänkte jag att jag borde ge boken en chans. Så jag fick hem boken som recensionsex av B. Wahlströms och jag ångrar definitivt inte att jag läste den. 

Huvudkaraktären i boken är Cassel, och även fast jag vet hur himla dumt det är så trodde jag att jag inte skulle gilla boken lika mycket för att den var skriven från en killes synvinkel. Jag vet redan att det inte är så, och i själva fallet är flera av mina favoritböcker skrivna från en killes synvinkel (The Perks of Being a Wallflower, Harry Potter, Percy Jackson m.m) så det är helt enkelt hur dumt som helst. Jag fann det dock inte konstigt alls att se allting genom Cassels ögon. Han var smart och på något sätt mer än vad jag hade trott när man först fick träffa honom i första kapitlet. Jag tycker att det är bra att författaren har gett karaktärerna ett bra förflutet och en historia, som t.ex. Cassel som hade dödat sin bästa kompis när han var yngre, men även andra detaljer och liknande som faktiskt gör stor skillnad och gör dem mänskligare på något sätt. Jag tycker överlag att karaktärerna var mycket bra och att Black lyckats riktigt väl med att skapa trovärdiga karaktärer med en intressant bakgrund.

Själva fantasivärlden i boken är väldigt spännande och annorlunda. Jag har inte läst något liknande förut, och jag tycker att författaren lyckats bra med att få även själva världen trovärdig. Det var faktiskt inte svårt att föreställa sig att det skulle kunna se ut så som det gör i boken. Det som ger ett litet minus är att jag i början inte förstod riktigt konceptet med den "värld" som Black målat upp, gällde det över hela världen? Eller bara i en viss del av världen/ett land? Det hade fått vara lite tydligare för min del.

Sett till bokens fart och spänning måste jag säga att det var hyfsat bra där också. Boken var en av de mest spännande böcker jag läst på ett tag och i vissa partierna kändes det som att sidorna flög fram. Det är även en av de få YA böcker jag läst som faktiskt innehåller ett hyfsat genomtänkt mysterium. Jag fick höra att boken innehöll en tvist, men tråkigt nog listade jag ut den efter 50-70 sidor.

Sammanfattningsvis är jag glad att jag bestämde mig för att läsa boken, då den visade sig vara riktigt bra. Jag ska försöka läsa andra delen, Den röda handsken så snabbt jag kan, men jag vill gärna vänta till den kommer ut i pocket så att den matchar detta (för övrigt ursnygga) omslag. Jag tycker att alla som tycker att den verkar bra, eller de som gillar böcker med annorlunda koncept ska ta och läsa den. Den är inte speciellt lång, så egentligen: om du har tid över, läs den här boken.

Betyg: 4/5
Bokens första mening: "Jag vaknar barfota och omtöcknad på kalla skifferplattor och drar ett djupt andetag av den isande luften."
Originaltitel: White Cat
Uppföljare: Red Glove/Den röda handsken (bok 2), Black Heart (bok 3), Untitled (bok 4)

4 kommentarer:

 1. Jag gillade också den här boken, tycker också att de har sjukt snygga omslag. (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas bara att de släpper andra boken i samma snygga omslag! :D

   Radera
 2. Bra recension! Jag har den hemma, men har inte brytt mig om att läsa den. Tänker i alla fall ge den en chans efter din recension :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tyckte om den! :D du borde ge den en chans, som sagt mycket bättre än jag trodde att den skulle vara :)

   Radera