måndag 11 mars 2013

Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastetTitel: Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet
Författare: Jennifer E. Smith
Serie: -
Antal sidor: 206
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2012

Det måste vara den värsta dagen i Hadleys liv. Hennes pappa ska gifta sig med en kvinna hon aldrig har träffat och hon missar planet från New York till London. Nu måste hon vänta i flera timmar på nästa flyg som går till London. Men det är också dagen hon möter Oliver, drömkillen från England som ska ta samma flyg som henne. 

Under de följande 24 timmarna utspelar sig en oförglömlig kärlekssaga. En berättelse som får dig att tro att sann kärlek finns och att den kommer när du minst anar det. 

Boken med det långa, långa namnet som verkade som en riktigt mysig bok. Var den det då? Mysig? Absolut. Min typ av bok? Inte riktigt.

Man kanske märker att boken innehåller instalove pga dess titel och det är helt och hållet sant. Jag trodde dock att den skulle ske ännu snabbare än vad det visade sig att den gjorde, men det är enligt mig bara bra att det inte hände som ett knäpp med fingrarna. Huvudkaraktärerna hann i alla fall prata ordentligt med varandra och lära känna varandra lite grann innan de på något sätt kom fram till att de gillade varandra.

Bokens karaktärer var allmänt mysiga och gulliga. En stor del av boken cirkulerad kring Hadleys familj och relationerna inom den, vilket är ganska klassiskt och vanligt för contemporary YA. Här är det relationen mellan Hadley och hennes pappa som står i centrum, som har förstörts på olika sätt. Som jag oftast tycker i liknande situationer så anser jag att anledningen till att de var osams är ganska löjlig, men på något sätt tyckte jag att den samtidigt kändes ganska verklig, så jag tänkte inte dess mer på det utan fäste större fokus på andra saker. Hadley själv är ingen utsående karaktär som jag kommer minnas länge framöver, men jag minns att jag inte hade något emot att läsa från 'hennes' perspektiv (boken är skriven ur 3:e person). Oliver tycker jag var en mysig och gullig prick. Han kändes lite mer uttänkt och hade på något sätt en mer utförlig historia och bakgrund. Boken var ganska kort och därför kändes det som att man inte hann lära känna karaktärerna på djupet som man kanske hade gjort om boken varit lite längre. Så karaktärerna var överlag helt okej, men kändes lite platta jämfört med andra karaktärer i andra (kanske längre) böcker.

Jag tycker att boken är ganska seg i vissa partier och speciellt i början. Jag kom inte riktigt in i boken och jag fick som ingen kontakt med karaktärerna. Men när jag väl hade läst runt femtio sidor flöt det på riktigt bra och jag njöt av att läsa boken. Dels för att den var så pass "lätt" och mysig som den var och det kändes verkligen som att jag behövde läsa en lite lättare bok som inte var speciellt krävande och djup. När jag läste boken var jag inte så kritisk som jag brukar vara ibland och det är kanske därför jag inte hittar så många brister i boken som jag kanske skulle ha tänkt på i vanliga fall. En sak jag vill passa på att påpeka är att boken är skriven från 3:e person. Det brukar faktiskt inte spela någon större roll för mig, men när jag läste den här boken kände jag att jag skulle ha uppskattat den mer om den var skriven i 1:a person istället för 3:e.

Slutligen kan jag säga att jag rekommenderar dig att läsa den här boken om du vill ha något lättare, eller något som går snabbt att läsa ut. Den var underhållande de få timmar det tog att läsa ut den och jag vill läsa författarens nya bok som verkar vara något i stil med den här. Om du däremot är riktigt emot instalove så tror jag inte att det här är någonting för dig, men om du känner dig sugen på att läsa boken tycker jag att du absolut ska ge den en chans. För mig var den dock bara en medelmåttig bok, som var riktigt mysig och härlig att ge sig in i.

Betyg: 3/5
Bokens första mening: "Det kunde ha slutat annorlunda på så många olika sätt."
Originaltitel: The Statistical Probability of Love at First Sight

Tack för recensionsex B. Wahlströms!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar