tisdag 19 mars 2013

HobbitenTitel: Hobbiten
Författare: J.R.R. Tolkien
Serie:
Antal sidor: 279
Förlag: Norstedts
Utgivningår: 1937 (min utgåva: 2012)

Hobbiten Bilbo Secker dras med på ett äventyr av trollkarlen Gandalf grå. Tillsammans med dvärgen Thorin Ekensköld och hans män ska de röva bort en stor guldskatt som vaktas av den eldsprutande draken Smaug. På vägen stöter de på hjälpsamma alver, jätteörnar och den store Beorn, men även ruskiga troll och vättar. I en mörk grotta uppe i bergen möter Bilbo dessutom den slemmige Gollum, som äger en magisk osynlighetsring. En ring som kommer spela en viktig roll i berättelsen.

Efter att ha läst ca 100 sidor av Ringens brödraskap och fastnat där, oförmögen att kämpa mig vidare genom boken har jag inte haft någon större lust att läsa J.R.R. Tolkiens allra första bok, Hobbiten. Ödet verkade tydligen ha andra planer för mig, för nu har jag läst den. Tack vare min allra bästa lillasyster som köpte den åt mig i julklapp. Vill bara säga en sak till dig: tack!

Boken handlar alltså om Bilbo Baggins, eller i den svenska översättningen Bilbo Secker. En liten hobbit som bor på Säcks ände. En karaktär jag inte anade hur mycket jag skulle tycka om innan boken var över. Bilbo Secker är en helt fantastisk karaktär och en väldigt annorlunda karaktär om man jämför med dagens karaktärer i nutidens böcker. Varje sida som passerade gillade jag Bilbo mer och mer och när det var dags att stänga boken och lämna världen ville jag verkligen inte det. Jag ville klamra mig fast vid boken så länge jag kunde, vilket jag faktiskt också gjorde. Andra karaktärer som alla dvärgar, Gandalf, Beorn m.m var också väldigt bra karaktärer och var och en hade verkligen ett djup. Förutom Bilbo måste jag nog säga att dvärgarna i boken ligger mig extra nära om hjärtat.

Till skillnad från Ringens brödraskap så uppfattade jag att Hobbitens handling skred framåt i en mycket högre fart. I vissa partier var den lite segare, men i de partierna fanns det ofta något annat som kunde underhålla mig, t.ex. dialogerna mellan karaktärerna och alla upptåg de hittade på. Trots att boken var spännande och bra tog det rätt länge för mig att läsa ut den. Jag tror dels att det är för att jag inte ville att den skulle ta slut, men dels för att språket är ganska gammeldags eftersom att boken faktiskt gavs ut 1937.

Språket är alltså rätt gammeldags och det märker man mest vid ordval samt att det förekommer lite annorlunda fraser som man använde "förr i tiden" trots att detta är en nyöversättning från 2007. Språket var faktiskt inte något större problem, utan jag tycker faktiskt att språket passade väldigt bra till bokens innehåll samt dess karaktärer. Det kändes inte konstigt när karaktärerna talade mer gammeldags, utan det kändes bara naturligt. Det tror jag kan bero på att boken utspelar sig i en fantasyvärld, för jag hade mycket jobbigare med språket när jag läste Stolthet och fördom (recension kommer!).

Miljöerna i den här boken måste nog få ett eget stycke, tillsammans med Tolkiens otroliga fantasi. De var beskrivna mycket väl, men det var inte på något sätt tråkigt att läsa om hur allting såg ut, utan det var bara riktigt kul och mysigt på något sätt och det kändes verkligen som att jag var med Bilbo, dvärgarna och Gandalf på deras äventyr. Dessutom måste jag berömma mannens fantasi, helt otrolig. Jag skulle vara överlycklig om jag kunde få en femtondel av hans fantasi.

Som de flesta av er kanske har märkt så gillade jag boken väldigt mycket. Jag älskade karaktärerna och miljöerna, boken var väldigt spännande och jag kunde verkligen inte få nog av deras äventyr. Trots det känns det som att det är något litet, litet som saknas och jag har länge velat mellan att ge boken en fyra eller en femma. Jag älskar boken något förskräckligt, så jag har bestämt mig för att inte bry mig om den där lilla, lilla grejen. Om ni någonsin funderar på att läsa Hobbiten, gör mig en tjänst och gör det. Jag tror inte att ni kommer ångra er (eller jag hoppas i alla fall det), för det gjorde inte jag.

Betyg: 5/5
Bokens första mening: "I en håla i marken bodde det en Hobbit."
Originaltitel: The Hobbit

1 kommentar:

  1. Försökte läsa den här för en massa år sedan men kom aldrig igenom den då. Borde kanske ge den en ny chans...

    SvaraRadera