onsdag 1 maj 2013

Jag, En


Titel: Jag, En
Författare: David Levithan
Serie: -
Antal sidor: 336
Förlag: X publishing
Utgivningsår: 2013

En vaknar upp i en ny kropp varje dag. Varje dag ställs En inför nya situationer, nya relationer, nya sammanhang. En ny familj, nya vänner. Men ingenting varar. Ingenting får en fortsättning. Om man byter kropp varje dag är det otänkbart att knyta an till någon. Omöjligt att hitta kärleken.
Ändå är det precis vad som händer. En blir handlöst förälskad i Rhiannon, flickvännen till Justin, vars kropp En lever i för en dag. Något som leder vidare till nästa omöjlighet: Att hålla fast vid den man älskar när man aldrig får stanna kvar.

En och Rhiannon ställs inför en utmaning okänd för de flesta, men frågan är den tidlösa, eviga: Kan kärleken verkligen övervinna allt? Överskrida alla gränser?


Först och främst måste jag bara säga: omslaget till den här boken är så himla fint! Ett av mina favoriter just nu faktiskt. Det var även omslaget som gjorde att jag fick upp ögon för den här boken. Det är väldigt annorlunda jämfört med många av böckerna som släpps nu på senaste tiden, så det är faktiskt skönt med ett omslag som inte pryds av en tjej som mest troligt är iförd en balklänning.

Boken handlar alltså om En, som byter kropp varje dag tillsammans med alla saker som det innebär. Det är just konceptet som gjorde mig väldigt nyfiken på boken, när jag först hörde talas om den dök det upp flera frågor i mitt huvud, alla i stil med "hur ska Levithan fixa det här?", för det kunde ha skötts på olika sätt. Jag tycker faktiskt att utförandet av idén är riktigt, riktigt bra. Så bra att jag inte tänkte dess mer på hur konstigt det egentligen är med en "själ" som byter kropp varje dag och hur denne själ kunde vara tjej ena dagen, och kille nästa. Utförandet av idén var alltså väldigt bra, och jag gillar även hur man (trots att En var i olika kroppar varje dag) kände att "själen" inuti kroppen En spenderade dagen i alltid var En. Det känns som att Levithan lyckats bra med det med tanke på att En inte har något utseende du kan koppla honom till direkt, men samtidigt kunde jag alltid se honom och hans personlighet framför mig medan jag läste. (okej, skriver "honom" och "han" även fast En faktiskt inte har något klart kön, men annars blir det lite svårt för mig att skriva den här recensionen)

Förutom En finns det många karaktärer i boken, eftersom En spenderar varje dag i en ny persons kropp och den personen har reationer till sin familj, flickvän/pojkvän, vänner osv. De viktigaste, som man får följa under hela resan genom boken är däremot bara En, Rhiannon, Rhiannons pojkvän Justin och en karaktär som man stöter på senare i berättesen (och därför kommer jag inte nämna hen med namn). Jag tycker att speciellt En är en väldigt uttänkt karaktär, eftersom att han har så utstående personlighet att du alltid känner att det är En som är där inuti och att det inte spelar någon roll om En spenderar dagen i en tjej eller killes kropp. I övrigt tycker jag också att de flesta karaktärerna var uttänka och i överlag mycket bra.

Jag gillar verkligen Levithans språk (som jag tycker lyste igenom trots att jag läste den svenska översättningen) och jag tycker att sättet han skriver på är väldigt bra och passar den här boken som handen i handsken. Måste även ge en eloge till översättaren Helena Hansson som jag tycker gjort ett väldigt bra jobb som lyckats överföra så mycket av språkets känsla till den svenska versionen.

Till sist måste jag även skriva av mig lite om handlingens fart. Jag drogs in direkt i bokens värld och när jag väl börjat läsa den kändes det inte som att jag kunde sluta, för jag ville bara veta hur det skulle gå för En och Rhiannon, men förutom det hade boken en speciell känsla över sig när jag läste den så det kändes som att jag aldrig ville sluta läsa. Däremot blev jag lite leds efter runt 150 sidor eftersom att det kändes som att boken malde på i samma tempo, men efter ett tag drevs tempot upp och det blev genast mer intressant igen. Nu till ett minus, slutet. Det kändes verkligen som en cliff-hanger, och vad jag vet så är det här en bok utan uppföljare? Om det är som jag misstänker (alltså ingen uppföljare) var slutet lite för abrupt för att jag ska gilla det, speciellt om jag inte kan läsa vad som händer efteråt.

Sammanfattningsvis är Jag, En en bok som jag verkligen rekommenderar de flesta av er att läsa. Om ni gillar YA och contemporary med en liten tvist tycker jag definitivt att ni ska testa er på att läsa boken. Däremot skulle jag inte rekommendera boken till er som är väldigt noga med att allt ska vara realistiskt eller att det ska finnas förklaringar för allting, för det finns det inte i denna bok.

Betyg: 4/5
Bokens första mening: "Jag vaknar."
Originaltitel: Every Day

1 kommentar:

  1. Roligt att läsa din recension om boken! Jag är själv väldigt nyfiken på den! :)

    Svar: Ja, det var jag!! Vilket sammanträffande, haha :D Men åhh, vad hette hotellet jag bodde på nu igen?? Det var i alla fall 3 stjärnor och låg typ mellan banan och havet. Och så hade det en lite innegård med lite växter och sedan också en pool :)

    SvaraRadera