måndag 27 maj 2013

Midnattsgränden

Titel: Midnattsgränden
Författare: Rachel Caine
Serie: The Morganville Vampires, bok 3
Antal sidor: 313
Förlag: Styxx fantasy
Utgivningsår: 2012

Handlingen innehåller spoilers om du inte läst tidigare delar av serien!

Claire har bundit sig till Amelie, den mäktigaste vampyren i Morganville, i förhoppning om att det ska ge skydd åt henne och vännerna i Glashuset. Men Amelie har sina egna planer och sätter Claire som lärling hos den galne Myrnin, vampyren som bor i Morganvilles mörkaste gränd och som dödat fler människor under de senaste åren än alla de andra vampyrerna tillsammans. Han har mycket att lära Claire om hon kan överleva lektionerna.

Eftersom att Midnattsgränden är tredje delen i en (lång) serie kommer denna recension att bli relativt kort då jag inte vill spoila boken för er som vill läsa den, men jag ska ändå försöka skriva ner mina tankar och åsikter om själva boken.

Det jag gillar bäst med böckerna i den här serien är att de är både snabblästa och spännande och dessutom passar de perfekt om man vill läsa något lite lättare eller komma igång med läsningen efter en lässvacka. Allting flyter på bra genom hela boken och språket/översättningen känns lätt, aktuellt, modernt och vardagligt. För det mesta skulle en konversation som karaktärerna i boken har kunna förekomma runt omkring oss bland ungdomar i våran ålder (förutom om konversationen skulle innehålla snack om hur man dödar en vampyr osv).

Karaktärerna är i princip samma som förut, det kommer till några, men den enda intressanta karaktären som har stor betydelse för boken är Myrnin. Precis som i de föregående böckerna tycker jag att Clarie tar rätt dumma beslut i majoriteten av alla viktiga situationer, men trots det anser jag att man kan ana en liten karaktärsutveckling, något som alltid är bra och positivt. Min favoritkaraktär i dessa böcker Shane börjar jag dock irritera mig mer och mer på. Han är ibland väldigt dumdristig och osmart, vilket är väldigt synd då det gör hans karaktär mer stereotypisk och tråkig. Över det hela laget tycker jag dock att man får en bättre grepp om karaktärerna och deras personlighet i den här boken.

Boken slutar som vanligt i en stor cliffhanger vilket jag inte gillar. Dels för att jag är leds på det då de föregående böckerna i serien slutat på samma sätt och dels för att jag tycker att cliffhangern i denna bok var ganska onödig och dåligt skriven. Dessutom kan jag föreställa mig att de kommande böckerna kommer ha liknande slut, och om jag går efter de recensioner jag läst hos Anna på de kommande delarna så kan jag nog ha ganska rätt om det.

Jag tycker att Midnattsgränden var en bra bok, dock den sämsta hittills i serien, kanske för att jag inte intresserar mig så mycket för paranormal romance böcker längre. Däremot är boken bra att läsa i lässvackor då den är snabbläst. Jag rekommenderar den till er som vill ha något kort, underhållande och snabbläst med övernaturliga inslag. Boken är nog inget för er som inte gillar långa serier (tror den är på 15 böcker), cliffhangers eller har tröttnat helt på paranormal romance.

Betyg: 3/5
Bokens första mening: "I samma ögonblick som telefonen ringde i Glashuset sa Claries sjätte sinne att det måste vara hennes mamma."
Originaltitel: Midnight Alley

1 kommentar:

  1. Svar: Vad kul att du blev taggad på att läsa den! Hoppas bara att du tycker om den lika mycket som jag gjorde :) Jag ser fram emot att läsa din recension :)

    SvaraRadera