fredag 17 maj 2013

Varma kroppar


Titel: Varma kroppar
Författare: Isaac Marion
Serie: -
Antal sidor: 288
Förlag: Mix förlag
Utgivningsår: 2012
Världen har fyllts av zombier och ingen vet varför. R är en av dem. Zombier har inga egna känslor eller minnen - men om de äter av en människas hjärna återupplever de scener ur den personens liv. Det är så det går till när R blir förälskad. Han dödar en ung man och övertar hans kärlek till flickvännen. Nu har R ett mål i tillvaron. Han vill hålla kvinnan gömd från de andra zombierna och se till att hon överlever. Den unge mannens känslor blir som en drog för R; bit för bit äter han av pojkvännens hjärna. Scen för scen upplever R hans liv, och det förändrar honom för alltid. 

Jag har haft den här boken stående i min bokhylla nästan för alltid, och anledningen till det är väl att jag har varit lite rädd. Mest för att jag aldrig någonsin hade läst en zombie-bok innan plus att just den här boken hade fått lite blandad kritik bland bokbloggarna. Dessutom hade jag försökt läsa boken en gång tidigare, men lagt ned den då jag tyckte att början var förskräckligt långsam och seg. Men den här gången bestämde jag mig för att det var dags att läsa ut den och jag började med en läsning på sjuttio sidor för att komma in i boken ordentligt, trots att jag skulle till skolan dagen efter.

Förvånande var boken faktiskt väldigt lätt att läsa när man kommit in i den och allt flöt på med ett mycket bra tempo och trots att den inte var sådär jättespännande hela tiden så tänkte jag inte dess mer på det utan sidorna bara flög fram. Bladvändare tror jag att det kallas.

R måste nog vara en av de konstigaste zombierna jag hört talas om. Eller vad kan jag säga när det här är första zombieboken jag läst? Men jag gillade honom, faktiskt. Det enda som är lite tråkigt med hans karaktär är att man inte fick veta speciellt mycket om hans bakgrund, innan han blev en hjärnätande zombie. I och för sig så gjorde ingen zombie det och det var som en grej som hände när man blev en zombie, att man tappade alla minnen om vad och vem man var innan. M tycker jag också hyfsat mycket om eftersom att han faktiskt hade en sorts karaktärsutveckling och konversationerna mellan R och M var bland det bästa i boken. Julie hade jag däremot lite problem med då jag tyckte att hon handlade lite onaturligt i ganska många lägen, fast vad vet jag, jag kanske också hade blivit kompis med en zombie under en apocalyps. Nja, men vad jag menar är bara att jag tycker att Julie accepterade ganska mycket saker väldigt snabbt och hennes handlingar kändes bara så fel i vissa lägen.

Språket och översättningen var inte något speciellt, men jag gillar som sagt konversationerna mellan R och M riktigt mycket. Dessutom tyckte jag att Marion lyckats få med ganska mycket underliggande humor i boken, vilket var bra eftersom att den här som en väldigt seriös och djup bok hade nog blivit ett fiasko. Jag är däremot intresserad att läsa en annan bok av Marion, fast då på originalspråk.

Trots att jag var väldigt osäker på om jag skulle gilla boken så gjorde jag det ändå och om du inte har något emot lite zombier som äter hjärnor då och då och om handlingen intresserar dig tycker jag definitivt att boken är värd en chans.

Betyg: 3,5/5
Bokens första mening: "Jag är död, men det är inte så farligt."
Originaltitel: Warm Bodies

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar