onsdag 17 juli 2013

A Game of Thrones


Titel: A Game of Thrones
Författare: George R.R. Martin
Serie: A Song of Ice and Fire, bok 1
Antal sidor: 835
Förlag: Harper Voyager
Utgivningsår: 2011 (första upplagan 1996)


Long ago, in a time forgotten, a preternatural event threw the seasons out of balance. In a land where summers can last decades and winters a lifetime, trouble is brewing. The cold is returning, and in the frozen wastes to the north of Winterfell, sinister and supernatural forces are massing beyond the kingdom's protective Wall. At the center of the conflict lie the Starks of Winterfell, a family as harsh and unyielding as the land they were born to. Sweeping from a land of brutal cold to a distant summertime kingdom of epicurean plenty, here is a tale of lords and ladies, soldiers and sorcerers, assassins and bastards, who come together in a time of grim omens. 


Here an enigmatic band of warriors bear swords of no human metal; a tribe of fierce wildlings carry men off into madness; a cruel young dragon prince barters his sister to win back his throne; and a determined woman undertakes the most treacherous of journeys. Amid plots and counterplots, tragedy and betrayal, victory and terror, the fate of the Starks, their allies, and their enemies hangs perilously in the balance, as each endeavors to win that deadliest of conflicts: the game of thrones.


Så, A Game of Thrones. Tegelstenen på över åttahundra sidor som tog mig ungefär en månad att läsa, var det värt det? Svaret är ett stort, rungande ja. Innan jag började läsa boken var jag smått rädd för att jag inte skulle tycka om den, att den skulle innehålla för mycket politik samt att den skulle bli seg och händelselös någon gång under bokens gång. Faktiskt innehöll boken rätt mycket politik och den kunde ha mer händelsefattiga partier, men det kompenserades på annat vis och boken blev i slutändan en riktigt, riktigt bra läsupplevelse!

Det finns en hel drös med karaktärer i den här boken, och till en början kändes det nästan omöjligt att hålla reda på dem, vem de var och vad de hade för relationer till varandra. Man följer i första hand familjen Stark, men även the Lannisters och Daenerys Targaryen. Man möter en hel del karaktärer och förutom de olika familjer som finns i boken så tillkommer det tjänare, riddare och ja, ni förstår. I början var det som sagt rätt jobbigt, men jag vande mig rätt snabbt att bara hålla koll på "huvudkaraktärerna" och om jag sedan glömde bort vissa karaktärer och vem de egentligen var tittade jag bara i det stora index med alla karaktärer som finns i slutet. Vet helt ärligt inte vad jag skulle ha gjort utan det. Alla karaktärer är väldigt komplexa, allt från huvud- till bikaraktärer och det är såklart väldigt positivt.

Martins språk är även det väldigt komplext och beskrivande och i början tyckte jag att det var lite tungt och jobbigt att läsa eftersom att jag tidigare bara läst YA med lite enklare språk. Men jag vande mig vid språket ganska snabbt och då kunde jag uppskatta det mer. För bokens språk är väldigt bra, det också. En till bra sak är att Martin valt att byta PoV i varje kapitel, det hade kort sagt varit väldigt tråkigt att läsa hela boken från t.ex. Tyrions synvinkel. Det enda negativa med detta är att det ibland kunde vara över hundra sidor till man fick läsa en favoritkaraktärs kapitel igen. Några PoVs som jag gillade extra mycket var Aryas, Sansas, Daenerys, Neds och Jons. Gillade de flesta, men Catelyns kapitel var faktiskt för det mesta händelselösa och tråkiga, samt att det oftast var hennes kapitel som innehöll mest politik.

Boken var för det mesta fartfylld och spännande då boken är väldigt actionfylld på många ställen. Även fast det kanske inte var strider och stora händelser på gång hela tiden så blev boken sällan tråkig och seg, som jag hade fasat för innan jag började läsa boken. Då var det minst lika intressant och spännande att läsa om vad som hände runt om i Westeros och hur läget utvecklades för alla olika karaktärer. Till en början tyckte jag även att det var intressant att läsa om politiken som finns i boken, men efter ett tag blev jag lite less och ville mest att de kapitlens skulle ta slut. Enligt mig fanns det både intressant och ointressant politik. Det som var intressant var oftast det som jag läste och gillade utan att till en början inse var politik, för den var så bra invävd i karaktärernas dialoger osv. Det var det som den ointressanta delen saknade. Så det är här bokens lilla brist finns, den blev lite seg och långtråkig på vissa (få) ställen, mest pga ointressant politik.

Sammanfattningsvis är A Game of Thrones en riktigt, riktigt bra bok och en fantastisk läsupplevelse. Helst av allt skulle jag vilja att alla läste boken, men eftersom att vissa inte gillar epic fantasy eller riktigt långa böcker så rekommenderar jag alla som gillar epic fantasy och tycker boken verkar intressant att läsa den. För det är den verkligen värd.

Betyg: 4,5/5
Bokens första mening: "'We should start back,' Gared urgdes as the woods began to grow dark around them."


2 kommentarer:

 1. Väldigt bra recension! :D Det verkar som vi tycker väldigt lika om boken! Jag ser fram emot att se vad du tycker om resten av serien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! :D ja, det verkar som att vi hade många åsikter gemensamt!
   Vad kul att du tycker det! Har "A Clash of Kings" stående i bokhyllan så jag ska försöka läsa den ganska snart! :)

   Radera