torsdag 4 juli 2013

The Battle of the Labyrinth

Titel: The Battle of the Labyrinth
Författare: Rick Riordan
Serie: Percy Jackson & the Olympians, bok 4
Antal sidor: 361
Förlag: Disney Hyperion
Utgivningsår: 2009

Handlingen kan innehålla spoilers!

Percy Jackson isn't expecting freshman orientation to be any fun. But when a mysterious mortal acquaintance appears on campus, followed by demon cheerleaders, things quickly move from bad to worse.
In this fourth installment of the blockbuster series, time is running out as war between the Olympians and the evil Titan lord Kronos draws near. Even the safe haven of Camp Half-Blood grows more vulnerable by the minute as Kronos's army prepares to invade its once impenetrable borders. To stop the invasion, Percy and his demigod friends must set out on a quest through the Labyrinth - a sprawling underground world with stunning surprises at every turn.


Alltså, den här bokserien kommer nog alltid ha en liten plats i mitt hjärta. Så mycket gillar jag den. Kanske man måste passa på att tacka Lisa som faktiskt var anledningen till att jag började läsa böckerna, TACK!

Fjärde boken i serien om Percy. Var ska man börja? När jag började läsa The Battle of the Labyrinth var det nästan ett år sedan jag läste The Titan's Curse och jag kände direkt hur mycket jag hade saknat världen och karaktärerna i Riordans böcker. Det tycker jag är en väldigt bra egenskap som boken (och serien) har, och det är få författare som lyckas med detta i bok efter bok. Det tycker jag dock att Riordan har gjort, hittills i alla fall. 

De av er som har läst mina recensioner på de tidigare böckerna vet säkert att jag lovordat karaktärerna i recension efter recension och det kommer förekomma även i den här recensionen. Jag fullkomligt älskar många karaktärer i Riordans böcker och även "the bad guys" är väldigt bra karaktärer, trots att jag inte gillar dem. Karaktärerna har bra djup och bakgrundshistoria som gör att de känns väldigt levande och realistiska. Måste även uttrycka min kärlek för Percy. Han måste vara en av mina favoritkaraktärer bland manliga protagonister och jag kan inte göra annat än älska honom. Helst av allt skulle jag bara vilja vara hans bästa kompis och vara med på alla äventyr och upptåg de är med om. Andra karaktärer som ligger mig nära hjärtat är Annabeth, Tyson, Grover och Nico. Jag fick speciellt upp ögonen för Nico i denna bok.

Ett annat stort plus är Riordans språk. Det är otroligt roligt och levererar gång på gång, i varenda bok. Något av det bästa kring hans språk är hans fantastiskt roliga konversationer, och något som fastnat lite extra hos mig är konversationerna mellan Percy och Pegasus. Bland det roligaste jag läst på länge! 

Som alla böcker hittills i serien är boken spännande rakt igenom. Det finns vissa lite segare partier, men på något sätt blir inte heller de partierna ointressanta, utan då kan man matas med mer information om karaktärerna eller kring historien. Det enda minus som jag kunde hitta i denna bok (och som tyvärr gjorde att den sjönk lite i mina ögon) var att jag tycker att "den stora händelsen" i slutet var lite mesig och inte alls det jag hade trott. Däremot gör slutet (efter den stora händelsen) av boken upp till det och slutet är ett av de värsta som jag läst på ett tag, men samtidigt så så bra!

Sammanfattningsvis vill jag bara säga en sak. Om du inte har läst de här böckerna: vad väntar du på? Plocka upp The Lightning Thief på närmaste ställe, du kommer inte att ångra dig!

Betyg: 4,5/5
Bokens första mening: "The last thing I wanted to do on my summer break was blow up another school."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar