tisdag 30 juli 2013

Tid att dö


Titel: Tid att dö
Författare: Anne Cassidy
Serie: En mördares anteckningar, bok 1 
Antal sidor: 319
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2012 
 
 
Rose Smith har inte sett sin styvbror Joshua på fem år, inte sen hennes mamma och hans pappa försvann. Till slut ska Rose och Joshua träffas och hon är övertygad om att han vill återuppta sökandet efter de försvunna föräldrarna. Rose är däremot väldigt tveksam till att gräva i det förflutna, hon har för längesen gett upp hoppet att de ska återfinnas.

När Rose är på väg för att träffa Joshua blir hon vittne till ett knivmord på en kille i hennes skola. Bara ett par dagar senare blir hans flickvän också knivmördad och Rose hittar hennes kropp på kyrkogården. Polisutredningen går långsamt och Rose tar saken i egna händer. Medan hon försöker reda ut vem som mördat killen och tjejen, fortsätter Joshua jakten på deras föräldrar. Och de är helt ovetande om att deras jakt leder dem till mördarens anteckningar och att de till slut kommer ett steg närmare sina föräldrar ...

 
Tid att dö gavs ut i mitten av 2012 och då hade jag ett måttligt intresse för boken. Den verkade bra och jag vet av egen erfarenhet att jag tycker att Anne Cassidy skriver bra thrillers/deckare för ungdomar. Eller det var i alla fall vad jag tyckte för några år sedan då det enda jag läste var (ungdoms)deckare. Så jag var inte riktigt säker på om boken var något som skulle passa mig, men jag är glad att jag läste boken för den blev en positiv överraskning och visade sig vara bättre än jag trodde.
 
Huvudkaraktären Rose var en mycket realistisk karaktär, mest för att i majoriteten av de beslut som hon var tvungen att fatta så gjorde hon det jag och säkert många andra tonårstjejer i hennes ålder skulle göra om man var i hennes sits. Däremot tycker jag att hon var lite väl tjatig och gnällig ibland och uppförde sig barnsligt i vissa situationer. Joshua var även han en av de större karaktärerna i boken, men han stack tyvärr inte ut i mängden av karaktärer som honom som finns i de flesta böcker. Skeggsie däremot gillade jag och han är nog min favoritkaraktär i den här boken.
 
Farten i största delen av boken var helt okej. Trodde att den skulle vara mer spännande än vad den visade sig vara, men trots det var den mer spännande än många böcker jag läst på sista tiden. Precis som många deckare/thrillers är boken väldigt, väldigt spännande i slutet. Dessutom hade boken en vändning som jag inte alls hade räknat ut, vilket gjorde det hela ännu roligare. Det kändes även som att den var en uppbyggnad till resterande böcker i serien eftersom att man fick veta väldigt mycket om Rose och Joshuas (samt deras föräldrars) förflutna och slutet tydde även på detta. Därför ska det bli väldigt kul att läsa Vid din sida.

Språket flöt på riktigt bra och var nyanserat vilket innebär att även översättningen var bra. En annan sak som var positivt med språket i boken var att det passade Rose och hennes personlighet/vem hon var mycket bra och kändes aldrig för avancerat, utan det kändes precis som att det var Rose som hade berättat om sina upplevelser, fast i skriftlig form.

Sammanfattningsvis var Tid att dö en bättre bok än vad jag hade trott, även fast den inte var riktigt lika bra som jag de andra böcker som jag läst av Anne Cassidy. Det ska bli mycket roligt att läsa nästa del i serien och se hur det kommer gå för Rose och Joshua, speciellt eftersom att bokens slut var riktigt spännande.

Betyg: 3,5/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar