lördag 31 augusti 2013

Hemligheternas rike


Titel: Hemligheternas rike
Författare: Kristin Cashore
Serie: De utvalda, bok 3
Antal sidor: 622
Förlag: Semic
Utgivningsår: 2013

Bitterblue har alltid levt i skuggan av sin ondskefulle far, kung Leck. Han styrde som tyrann över sitt rike och bröt ner sitt folks vilja. När Bitterblue var tio år gammal mördades han, och Bitterblue blev drottning. Åtta år senare kämpar hon för att få kungariket på fötter. Den onde kungens påverkan lever kvar och Bitterblue känner sig fångad. Hon börjar smyga ut ur slottet för att få gå på gatorna i sin egen stad. Då möter hon två tjuvar som har nyckeln till sanningen om Lecks makt. Och en av dem, med en mycket ovanlig begåvning, blir väldigt speciell för Bitterblue ...

Efter att jag läst Monstrets dotter var jag väldigt taggad på att läsa och beställa Bitterblue som skulle ges ut ett kort tag efteråt. Men eftersom jag inte gjort en bokbeställning på vad som känns år och dagar glömde jag snabbt bort allt som hade med serien att göra. När jag sedan läste Annas (Boktycke) inlägg om veckans YA-boksläpp och såg översättningen av Bitterblue, Hemligheternas rike kom längtan efter att läsa boken sakta men säkert tillbaka. Nu har jag läst den (eller det var i slutet av juni/början av juli) och det känns riktigt awesome, men på samma gång tråkigt eftersom att det var en väldigt bra serie. Kan inte säga så mycket mer än att Hemligheternas rike definitivt var ett värdigt avslut till en mycket bra fantasyserie.

Det första som slog mig var det faktum att jag faktiskt skulle få träffa många av mina favoritkaraktärer från Tankeläsaren och inte lång tid därefter fick jag mycket väl återse bl.a. Katsa, Po och Giddon som jag gillar otroligt mycket. Dessutom introduceras man till en hel hög med nya karaktärer, bl.a. Bitterblue, Saf, Teddy och Död. I och för sig träffade man Bitterblue i Tankeläsaren, men då var hon bara ett litet barn och därför var det mycket intressant och se hur hon utvecklats. Jag gillade verkligen att läsa ur Bitterblues synvinkel och hon samt Saf måste ändå vara mina två favoritkaraktärer i den här boken. Däremot tyckte jag att Saf var lite lik Po (som Po var i början av Tankeläsaren), men det var inget jag fäste någon större uppmärksamhet vid medan jag läste boken. 

Det enda som jag tycker var lite negativt med boken var att jag trodde att boken skulle vara mycket mer fartfylld än vad den visade sig vara. Jag förväntade mig en bok fylld med action, men det var inte riktigt det jag fick. Trots att jag förväntade mig något helt annat så fungerade boken mycket bra som den var. Utan riktig action, men med andra saker som gjorde boken minst lika intressant och spännande på andra sätt. 

Jag gillade verkligen hur alla böcker i serien knöts ihop nu i sista boken och det gjorde att serien kändes mer fullständig och medförde till att serien blev ännu lite bättre i mina ögon eftersom att jag inte trodde att Cashore skulle göra som hon gjorde.

Sammanfattningsvis är Hemligheternas rike en riktigt, riktigt bra bok. Jag hade dock lite för höga förväntningar och hoppades på lite mer spänning/action än vad jag i slutändan fick, men annars hade boken allt jag önskade. Jag rekommenderar verkligen alla som gillar fantasy att läsa den här serien, för den är definitivt läsvärd. 

Betyg: 4,5/5

Tack för recensionsexemplaret Semic

1 kommentar:

  1. Jag måste läsa den! Alla säger att den är så bra. Jag förhandsbokade boken, meeen den är oläst än!

    SvaraRadera