måndag 21 oktober 2013

Blunda och hoppa

 

 
 
Titel: Blunda och hoppa
Författare: Sarah Dessen
Serie: -
Antal sidor: 364
Förlag: Rabén och Sjögren
Utgivningsår: 2013
 
Remy är en ganska cynisk tjej som tycker att relationer är bäst om de är korta och utan engagemang. Hon tar aldrig några risker, hon har noll tillit till människor, och hon är expert på att göra slut. Kanske har det någonting att göra med att hennes mamma är inne på sitt femte äktenskap och på att hennes pappa är död. Men så träffar hon Dexter, en musikerkille som inte alls är hennes typ. Tror hon.

Blunda och hoppa är faktiskt den första boken av Dessen som jag blev intresserad av att läsa. Det var för flera år sedan, när boken inte fanns översatt till svenska. Sedan dess har jag varit supernära att beställa den flera gånger men det har alltid funnits böcker som varit mer intressanta. Men nu är jag här, flera år efteråt och jag har äntligen läst boken som var lite av en besvikelse.
 
Det största problemet som jag hade med boken var faktiskt karaktärerna. I början tyckte jag att de var superirriterande, allihopa. Den som störde mig mest var dock Remy som jag inte klarade av alls till en början. Hon gnällde i princip hela tiden och betedde sig omoget och allmänt jobbigt. Som tur var hade hon en karaktärsutveckling och det blev mycket lättare att följa henne ju längre jag hade läst i boken. Även Dexter (som jag hade trott att jag skulle älska) var otroligt irriterande till en början och lite väl extrem. Det gällde dock bara de första kapitlen för sedan betedde han sig betydligt bättre och var den charmige, roliga, gulliga och söta (många adjektiv) killen som jag hade hoppats på att han skulle vara. Så Dexter var nog min favoritkaraktär i boken eftersom jag bara inte kunde låta bli att gilla honom trots hans något idiotiska beteende i början.

Blunda och hoppa utmärkte sig även bland de Dessen-böcker som jag läst eftersom att den var annorlunda jämfört med t.ex. Mitt perfekta liv. Anledningen är troligen att Blunda och hoppa (aka This Lullaby) är en av Dessens tidigare böcker. Den skillnaden jag ser är egentligen att man talar mer öppet om t.ex. alkohol och karaktärerna kan gå på fester och liknande utan att det är stor grej, vilket inte förekommer i större utstäckning i de andra böcker jag läst av Dessen. Dessutom hade boken en annan sorts känsla över sig jämfört med de andra.

Precis som alla andra Dessen-böcker jag läst är Blunda och hoppa en perfekt bok att läsa på sommaren (men det funkar på hösten/vintern/våren också, jag lovar). Boken var bra, men inte någon favorit och därför rekommenderar jag den för alla de som är sugen på att läsa en småmysig bok eller till de som älskar Sarah Dessen (för då lär ni gilla den här också).
 
Betyg: 3/5
Bokens första mening: "Låten heter 'This lullaby'."
Originaltitel: This Lullaby
 
Tack för recensionsex Rabén & Sjögren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar