onsdag 2 oktober 2013

Gatans lag


 
Titel: Gatans lag
Författare: Simon Scarrow
Serie: Gladiator, bok 2
Antal sidor: 260
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2013
Utläst: juli 2013
 

Marcus har fått lämna det hårda livet på gladiatorskolan. Han är nu Julius Caesars tjänare, men han är fortfarande slav och hans enda chans att få uppleva friheten igen tycks vara att vinna den på arenan. Så Marcus utbildning till gladiator fortsätter på Roms gator, samtidigt som han är livvakt till Ceasars systerdotter. Rom plågas av ett regelrätt gängkrig, och stadens invånare drabbas, fattig som rik. När senatorerna dessutom börjar använda sig av gängen i sitt politiska rävspel, tvingas Marcus in i striderna. Han är nämligen den ende som kan infiltrera ett av gängen för att förhindra ett lönnmord på Julius Caesar. Men om täckmanteln avslöjas så är det inte bara Caesar som svävar i fara - även Marcus liv hänger på en skör tråd.

Gatans lag är andra boken i serien om den unga Marcus. Som några av er vet läste jag första delen i serien Kampen för frihet förra året och boken överraskade mig verkligen, jag gillade den så pass mycket att jag faktiskt ville läsa uppföljaren, som inte hade kommit ut då. Nu har jag läst den och trots att det är en underhållande bok kommer den inte riktigt upp i första bokens nivå.

Karaktärerna är ungefär densamma som i förra boken, förutom några bikaraktärer som kommer till och vissa som faller bort. Marcus är fortfarande huvudkaraktären och jag gillar fortfarande honom, trots att man kan tycka att han tar lite dumma beslut ibland. Men han är i och för sig bara kring tio år och jag vet karaktärer som upp mot arton års ålder tar mycket värre beslut än han. Dessutom får man komma lite närmare Portia som man fick träffa i slutet av Kampen för frihet. Däremot märker man tydligt att huvudfokuset ligger på Marcus då han är den enda karaktär man lär känna lite mer på djupet. Måste också säga att Marcus faktiskt har haft en karaktärsutveckling mellan bok ett och två och det är såklart positivt!

Precis som sin föregångare är Gatans lag en lättläst och snabbläst bok, som dessutom inte kräver speciellt stor koncentration av läsaren. Det är med andra ord inte en bok med väldigt komplicerat händelseförlopp eller sisådär tusen karaktärer att komma ihåg och kunna hålla isär. Boken är en middle grade-bok vilket märks ganska tydligt, dels på språket och bokens längd, men även då det är väldigt lätt att lista ut plot twists och boken har en lite barnsligare känsla över sig.

Sammanfattningsvis är boken något sämre än den första delen, mest eftersom att jag listade ut vad som skulle hända i boken inom de trettio första sidorna. Jag tycker däremot att serien definitivt är läsvärd och perfekt att läsa om man letar efter något lättsmält men ändå underhållande.

Betyg: 3/5
Bokens första mening: "Ögonblicket då Marcus backade in i gårdsplanens hörn insåg han att han hade gjort ett misstag som kunde kosta honom livet."
 
Tack för recensionsex B. Wahlströms!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar