söndag 17 november 2013

Cinder


Titel: Cinder
Författare: Marissa Meyer
Serie: Månkrönikan, bok 1
Antal sidor: 398
Förlag: Mix Förlag
Utgivningsår: 2012 

Cinder är Nya Beijings bästa mekaniker. Som cyborg har hon inga rättigheter, och hennes styvmor lägger beslag på allt hon tjänar. En dag dyker prins Kai upp vid Cinders marknadsstånd. Den omsvärmade prinsen har ett uppdrag åt henne - och snart är de båda indragna i den onda Måndrottningens intriger. Samtidigt härjar en dödlig pest på Jorden. Cyborger som utses till försökskaniner har ingen chans att överleva...
 
När jag hörde talas om den här boken tänkte jag direkt att den borde vara något för mig. En fairytale-retelling på Askungen, som utspelar sig i framtiden, med cyborgs! Det visade sig också att jag hade helt rätt. Boken var allt jag hade hoppats, och kanske lite mer till och med.
 
Först och främst älskade jag berättarrösten Cinder och hela hennes karaktär. Hon tog sina egna beslut, var för det mesta smart och hade bra moral. Förutom Cinder gillade jag verkligen hennes droid Iko, hennes yngre styvsyster Peony och Kai såklart. Däremot föll jag inte huvudstupa för honom som jag har gjort med vissa karaktärer, men han är fortfarande en favorit i boken. Jag gillar verkligen manliga karaktärer som inte behöver vara badass exakt hela tiden, för det är okej det också. Kai var en sådan karaktär. Snäll och hjälpsam och jättegullig.
 
Boken var spännande i princip rakt igenom och jag tycker att konceptet var väldigt intressant och därmed roligt att läsa om, speciellt hur världen var uppbyggd och hur cyborgs inte sågs som människor trots att de flesta faktiskt var till största del människor. Boken hade även lätt språk och det i kombination med spänningen gjorde att sidorna flög fram. Nu till det enda jag egentligen tyckte var dåligt med boken, att jag hade listat ut bokens stora plot-tvist väldigt tidigt i boken. Jag tycker att det var lite väl tydligt och alltså väldigt, väldigt lätt att räkna ut i förhand. Däremot var det en väldigt bra plot-tvist, men den var lite för lätt att lista ut.
 
Cinder är också den första fairytale-retelling jag någonsin läst och det var definitivt en väldigt bra början och en bra introduktion till genren. Det var underbart hur man kunde koppla karaktärer och saker som hände till boken till sagan om Askungen. Dessutom gjorde det att jag helst av allt ville läsa Scarlet på en gång. Tyvärr har jag inte gjort det än, men jag hoppas på att läsa den någon gång under nästa år eftersom att den verkar superawesome.

Jag rekommenderar verkligen Cinder till de som gillar action och spänning (trots att boken inte var proppfylld med det), fairytale-retellings och dystopier. Boken är en av de bättre jag läst under 2013 och Scarlet samt Cress verkar minst lika bra!

Betyg: 4,5/5
Bokens första mening: "Skruven i Cinders fotled hade rostat och krysset var inte mer än ett ojämnt hål."
Originaltitel: Cinder
Uppföljare: Scarlet, Cress (utk. 2014 på engelska)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar