söndag 29 december 2013

Stendöd

 
Titel: Stendöd
Serie: True Blood, bok 6
Författare: Charlaine Harris
Antal sidor: 331
Förlag: Fenix
Utgivningsår: 2012
 

Sookie har inte särskilt många släktingar och därför tycker hon naturligtvis att det är väldigt tråkigt att förlora en av dem. Till och med när det handlar om kusin Hadley - vampyr och mäktiga drottningen av Louisianas speciella favorit. Hadley har efterlämnat allt hon äger till Sookie, men också berättat att gåvan medför stora risker. För det finns dem som inte vill att Sookie ska gräva alltför mycket i Hadleys förflutna - eller i hennes ägodelar. Och de är beredda att göra vad som helst för att hindra henne...

Jag, som så många andra hade en period för något år sedan då jag slukade allt som handlade om vampyrer. Om vampyrer nämndes i bokens handling var det ingen tvekan om att jag skulle läsa den. Nu läser jag istället i princip inga vampyrböcker alls. Stendöd ville jag däremot läsa eftersom att jag faktiskt läst de första fem böckerna i serien och ville se om den kunde förbättras (eftersom att jag tyckte att fjärde och femte boken var rätt värdelösa).

Precis som alla andra böcker handlar de om Sookie Stackhouse och det är henne man får följa genom hela boken som också är skriven utifrån hennes perspektiv. Jag har inget emot de flesta karaktärer i boken men de är inte heller bra, utan precis som allt annat är de okej. Min favorit måste väl ändå vara Alcide, och jag gillade inte ens honom från och till. Något som irriterar mig är även det faktum att i princip alla killar som man stöter på i boken (serien till och med) tycker att Sookie är otroligt snygg, medan hon själv yrkar på att hon inte är det. Jag menar, hur stor är chansen att alla killar hon träffar tycker att hon är fantastisk(t snygg)? Liten.

Handlingen var inte heller den bästa och precis som de två föregående böckerna kändes denna mest som en mellanbok. Inte speciellt mycket hände, utan boken förflöt oftast i samma tempo utan desto större överraskningar. Det kändes som att Harris inte har så stora planer för just den här boken men att något stort kommer hända i en kommande. Men jag tror tyvärr inte att jag kommer att vara en av dem som läser så långt.

Sammanfattningsvis var Stendöd inte mycket mer än en okej bok. Den hade sina stunder och allt flöt på, men den hade inte mycket mer än det. Jag kommer mest troligt inte att fortsätta läsa serien heller, eftersom att det finns mer intressanta böcker jag kan lägga ner tid på. Däremot kan jag rekommendera serien till dig som gillar vampyrer, eller som faktiskt gillar serien.

Betyg: 2/5
Bokens första mening: "Jag vilade på armen på en av de vackraste män jag någonsin mött, och han såg mig djupt i ögonen."
Originaltitel: Definitely Dead

Tack Fenix förlag för recensionsex!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar