söndag 12 januari 2014

Boken om JoeTitel: Boken om Joe
Författare: Jonathan Tropper
Serie: -
Utgivningsår: 2012
Förlag: Gilla böcker

Joe Goffman är 34 år och har gjort sig en förmögenhet på sin debutbok Bush Falls. Det är en utelämnande, självbiografisk roman om hans uppväxt, som inte bara blottar hans innersta hemligheter, utan också avslöjar allt han vet (och inte vet) om alla andra i den lilla staden där han växte upp. Detta har inte oroat Joe, inte ens efter att boken filmatiserats med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. När hans far får en stroke tvingas Joe återvända, och vid sidan om baktalande basketcoacher och hämndlystna gamla klasskamrater återser han också sin familj, sin bästa vän och sitt livs kärlek.
Från bokens baksida

Innan jag satte igång och läsa den här boken var jag nästan helt säker på att jag inte skulle gilla boken dess mer. Mest för att det inte verkade som min typ av bok. Handlingen var det som fick mig att ta upp den och sätta igång, för trots mina tvivel om boken verkade i alla fall handlingen vara hyfsad. Nu i efterhand hade jag helt fel om mina antaganden. För boken, hela boken var faktiskt riktigt riktigt bra.

Först och främst gillar jag bokens koncept och idé, som alltså var anledningen till att jag faktiskt tog upp boken och inte lät den stå och damma i bokhyllan. Att en författare, som skrivit en i princip självbiografisk bok, måste återvända till den lilla staden som hans bok utspelar sig i, är fantastisk i sig. Sedan har Tropper kompletterat det hela med bra karaktärer, underbart skrivsätt och berättarperspektiv.

Karaktärerna hade ett bra djup och man fick som läsare lära känna dem bra under bokens gång. Några karaktärer jag gillade speciellt mycket var huvudkaraktären Joe, hans bästa kompis Wayne samt Joe's brorson Jared. Alla var underbart sarkastiska, men tillräckligt djupa för att man skulle få se det som låg under deras fasad. Speciellt Wayne (eftersom att det är logiskt att man får se vad Joe tänker på då boken är skriven ur hans perspektiv).

Språket, bokens upplägg och berättarrösten var allesammans verkligen bra. Jag fastnade rätt snabbt för berättarrösten, eftersom att den precis som Joe var sarkastisk och ironisk, vilket jag uppskattar. Bokens upplägg var perfekt till bokens handlingen eftersom att man som läsare fick reda på vad som hände under Joes barndom/ungdom. Vad hände som gjorde att han flyttade och skrev boken? Detta vävdes skickligt ihop med nutid och allt som hände Joe när han återigen var i Bush Falls. Tropper blandade lättsamt humor och drama vilket ledde till en riktigt bra bok. 

Jag vill själv läsa mer av Tropper och jag rekommenderar varmt Boken om Joe till alla som letar efter något annat än YA. Den är verkligen värd det.

Betyg: 4,5/5Tack för recensionsex Gilla böcker!


3 kommentarer:

 1. Den verkar annorlunda och jätte bra!:)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Eftersom det är Alla hjärtans dag idag så tänkte jag sprida lite kärlek (det är ju så dumt egentligen att jag bara gör det på just den här dagen, jag tänker ju ofta på hur mycket jag gillar er, men jag tänkte att jag kanske äntligen skulle göra slag i saken)

  Först vill jag bara säga att jag tycker att du är sjukt trevlig och det är alltid kul att prata med dig på Twitter (eftersom det är där jag pratar med dig mest). Jag skulle verkligen vilja träffa dig i verkligheten! :D

  Sedan är du en av dem som fick mig att bli intresserad av Supernatural och för det är jag såklart VÄLDIGT tacksam! :D

  Det enda jag fortfarande vill veta är hur man uttalar ordet "polimasa" xD

  Så tack för en jättefin blogg och jag hoppas att du haft en väldigt bra dag! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tar jag mig äntligen tid att svara på din kommentar, så här en evighet efteråt.

   Vill bara säga att din kommentar gjorde mig så himla glad! Kan ju även passa på att säga att även jag skulle vilja träffa dig i verkligheten, helst igår typ. Ska försöka kunna åka till Bokmässan i år, men det återstår att se :) Om vi ses så lovar jag att jag ska säga polimasa så du får höra hur det uttalas x) I PROMISE!

   Och tack till dig för din fantastiska blogg och för att du är en så härlig och underbar person! :D (och tack igen för kommentaren!)

   Radera